"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται
φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον…"

Κ.Βάρναλης

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Κλείνει η παραγωγή στη Coca-Cola 3E

Αντιδράσεις προκάλεσε η ανακοίνωση της Coca-Cola 3E  για το κλείσιμο της γραμμής παραγωγής του εργοστασίου τους στην Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα.
Το εργοστάσιο λειτουργεί εδώ και 40 χρόνια στην Ν. Ραιδεστό και απασχολεί εκατοντάδες εργαζομένους.
Σε ανακοίνωση της η Εταιρεία αναφέρει πως "προχωρά σε αναδιάρθρωση της λειτουργικής της δομής προκειμένου να βελτιώσει την αποδοτικότητα της, να μειώσει τα κόστη της και να συνεχίσει να συμβάλει στην ελληνική οικονομία και κοινωνία." και διευκρινίζει πως θα μεταφέρει τον όγκο παραγωγής των εγκαταστάσεων της Θεσσαλονίκης και Πάτρας, στις αντίστοιχες μονάδες του Σχηματαρίου, Βόλου και Ηρακλείου. Η εταιρεία θα συνεχίσει να λειτουργεί κέντρα διανομής και γραφεία για τις πωλήσεις και άλλες υπηρεσίες στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα.
"Η μετάβαση στη νέα λειτουργική δομή θα επηρεάσει 30 εργαζόμενους." αναφέρει η Εταιρεία.
"Η λειτουργική αναδιάρθρωση της Coca-Cola Τρία Έψιλον Ελλάδος είναι αποτέλεσμα της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και κατά συνέπεια της σημαντικής πτώσης των πωλήσεων της εταιρείας κατά τα τελευταία τρία έτη." τονίζει στην ανακοίνωση της, μόνο που ξεχνά να αναφέρει πως παραμένει μια κερδοφόρα επιχείρηση.
Όπως καταγγέλουν, όμως, οι εργαζόμενοι που βρίσκονται εδώ και ένα μήνα σε κινητοποιήσεις η Εταιρεία ετοιμάζεται να μεταναστεύσει σε χώρες με φθηνότερο εργατικό δυναμικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες 14  είναι οι απολύσεις που αφορούν το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης ενώ οι υπόλοιπες αφορούν αυτό της Πάτρας. Οι εργαζόμενοι εκτιμνούν ότι ο αριθμός θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα λόγω της σύνδεσης μεταξύ της γραμμής παραγωγής και άλλων εργασιών.
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις
Εδώ και ένα μήνα οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Coca Cola 3E της Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, επειδή η επιχείρηση έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον πλήρους ανασφάλειας και αβεβαιότητας, αποφεύγοντας να ξεκαθαρίσει τη θέση της σχετικά με τη μετεγκατάσταση της μονάδας στη Βουλγαρία.
Σε ανακοίνωση του το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης τονίζει πως είνα "αδιανόητο, μια επιχείρηση με κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας να επιλέγει τη μεταφορά της στο εξωτερικό, προκειμένου να εξασφαλίσει φθηνά μεροκάματα" και καλεί την επιχείρηση να αλλάξει τακτική.
"Δηλώνουμε ότι είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους που δίνουν τη δική τους μάχη για τις θέσεις εργασίας τους και ενημερώνουμε πως οι πολίτες- καταναλωτές της χώρας έχουν μνήμη και κρίση. Εάν συνεχιστεί αυτή η τακτική έχουν τον τρόπο να τιμωρήσουν την επιχείρηση και θα το κάνουν." τονίζει.
Με τους εργαζόμενους και το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης

Στο πλευρό των εργαζομέων τάχθηκε και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο όπως αναφέρει σε ψήφισμα του "στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην εταιρεία COCA COLA 3E οι οποίοι αγωνίζονται με πολυήμερη απεργία προκειμένου να μην κλείσει η βιομηχανία στη Θεσσαλονίκη και να μη μεταφερθεί η παραγωγή σε γειτονική χώρα.  Η μεταφορά της επιχείρησης θα πλήξει του 380 περίπου εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, θα τους οδηγήσει στην ανεργία και θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την οικονομική ύφεση στη Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα."
Ακόμη το Δημοτικό Συμβούλιο καλεί τόσο τους ιδιοκτήτες της Εταιρείας όσο και την Πολιτεία να αναλογιστούν τις συνέπειες από την επαπειλούμενη διακοπή της λειτουργίας της Επιχείρησης και να λάβουν κάθε κατάλληλο μέτρο ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή της και η συνέχιση της λειτουργίας της στην πόλη μας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα άρθρα μας