"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται
φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον…"

Κ.Βάρναλης

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Στάση εργασίας και διαδήλωση αύριο για την ψυχική υγεία

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ 13/03/2012:
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ
Η προκλητική εγκατάλειψη της Ψυχικής Υγείας στις επιταγές της ΕΕ, του ΔΝΤ, της «συγκυβέρνησης», δεν κρύβεται πια ούτε απ’ τους εργαζόμενους ούτε, πολύ περισσότερο, απ’ τους ωφελούμενους των υπηρεσιών μας και τις οικογένειές τους. Περικοπές στην χρηματοδότηση, ολικές ή μερικές, έμμεση επιβολή νοσηλίου στους ψυχικά πάσχοντες μέσω της κατακράτησης ποσοστού της σύνταξής τους, τσεκουρώματα σε μισθούς και σε προσωπικό (εργασιακές «εφεδρείες», συγχωνεύσεις, απολύσεις, «διακοπές συνεργασίας»), συμβάσεις έργου διάρκειας ενός μήνα, κλεισίματα δομών αποασυλοποίησης, επαναπροώθηση ψυχικά πασχόντων -προς εγκατάλειψη της, έστω διακηρυγμένης, ψυχιατρικής μεταρρύθμισης- σε ψυχιατρεία με
μειωμένο προσωπικό, δύσκολη αλλά και αναξιόπιστη, πλέον, πρόσβαση σε φαρμακευτική στήριξη, συνεχώς αυξανόμενη καταγραφή ανασφάλιστων. Ακούγονται ήδη πολλά κι όμως αποτελούν μερικές μόνο από τις συνέπειες της εν εξελίξει και επακριβώς σχεδιασμένης κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος υγείας.
Απ’ την πλευρά μας, ως εργαζόμενες και εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης, έχουμε το προνόμιο να ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες υλοποιώντας προγράμματα Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.  Όντας στην καρδιά της κοινωνίας, ακούμε όλο και πιο καθαρά και συχνά ανθρώπους όλων των ηλικιών, να μιλάνε για φόβο, πόνο, απελπισία, αλλά και θυμό, αγανάκτηση, όργητα. Πολλοί δηλώνουν ανίσχυροι να ανταποκριθούν στη ραγδαία αποδόμηση του βιοτικού επιπέδου τους, την πλήρη ανατροπή της καθημερινότητάς τους, την απουσία οποιασδήποτε μορφής προνοιακής στήριξης – δεδομένα που οδηγούν αυτόματα σε ένταση της ψυχικής δυσλειτουργίας και διαμορφώνουν το εύφλεκτο έδαφος «απρόβλεπτων» εκρήξεων στο οικογενειακό, σχολικό, εργασιακό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Τα αιτήματα προς τα Κέντρα Πρόληψης για ψυχοκοινωνική στήριξη, τόσο μεμονωμένα όσο και από ομάδες, αυξάνονται με δραματική πρόοδο, την ίδια στιγμή που η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών συρρικνώνεται εξ αιτίας της σταθερής υποστελέχωσής μας (1 εργαζόμενος για κάθε 25.000 πληθυσμού) και της πάγιας… υποχρηματοδότησής μας (50% για το 2010 και το 2011, μόλις 25% προϋπολογισμένο για το 2012). Ήδη οι εργαζόμενοι σε τουλάχιστον 3 Κέντρα Πρόληψης είναι απλήρωτοι, ενώ σε 4 ακόμη δεν έχουν καταβληθεί οι εισφορές ΙΚΑ και σε 8 δεν υπάρχουν οι μισθοδοσίες του τρέχοντος μήνα. 
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια διαρκή και συνολική κυβερνητική πολιτική που, τελικά, επιδιώκει την μετατροπή και του δημόσιου συστήματος της Υγείας -με κραυγαλέο το παράδειγμα της Ψυχικής Υγείας- σε ένα ανοιχτό πεδίο ασύδοτης και ανεξέλεγκτης ιδιωτικοποίησης/κερδοσκοπίας, όπου πρόσβαση θα έχουν μόνο οι «καλώς κρατούντες και έχοντες». Όσο για τους υπόλοιπους, το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα στην Υγεία -όπως εξάλλου και στην Εργασία και στην Παιδεία (συνταγματικά ορισμένα)- καταλήγουν να παρουσιάζονται ως φανταστικές ή και φανατικές ιδεολογίες μιας παλιότερης εποχής, κάτι σαν γραφικές αιτιάσεις ενός παιδικού ή «άρρωστου» μυαλού.  
Ως ενεργό κομμάτι του χώρου της Δημόσιας Υγείας, από το μετερίζι της Πρωτοβάθμιας Πρόληψης και της Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, συμπορευόμαστε με όλους τους εργαζομένους στο χώρο της Ψυχικής -και όχι μόνο- Υγείας. Παράλληλα, καλούμε κάθε πολίτη, κάθε άνθρωπο όπως και κάθε συλλογικότητα, να ενωθεί σε έναν κοινό αγώνα στους δρόμους, για την αυτονόητη υπεράσπιση του βασικού για τον καθένα κοινωνικού αγαθού, της Ψυχικής Υγείας. Παράλληλα με  όλα τα κρίσιμα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει μια κοινωνία σε βίαιη μετάβαση -συμπεριλαμβανομένης της θεσμικής βίας που υφίσταται η πλειοψηφία της-, είναι σημαντικό να παραμείνει στην άμεση προτεραιότητα όλων η ύψωση μιας δυνατής Φωνής και μιας συγκροτημένης Πράξης ενάντια στην προσπάθεια πλήρους ισοπέδωσης της υγείας ενός ολόκληρου λαού.
Ως Σωματείο, συμμετέχοντας στις συνελεύσεις της Πανελλαδικής Συσπείρωσης για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, στηρίζουμε την προγραμματισμένη διαδήλωση στο Υπουργείο Υγείας, στις 13 Μαρτίου, ώρα 10 πμ. Κηρύττουμε στάση εργασίας από τις 10πμ. ως την λήξη του ωραρίου και καλούμε, με τη σειρά μας, όλους τους πολίτες σε μια αγωνιστική σύμπραξη.
Στο πλευρό του «Δικτύου Ανθρώπων που ακούνε φωνές», της «Πανελλαδικής Συσπείρωσης για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση», της «Ομάδας Αυτοεκπροσώπησης ΚΨΥ Αγίων Αναργύρων» και του «Σωματείου Νοσηλευομένων Δρομοκαϊτείου “Αυτονομία”», των Active Member, των Lost Bodies, των Chewing Gun, της Μάρθας Φριντζήλα, της θεατρικής ομάδας Playback Ψ, της θεατρικής ομάδας Mute, του «Θεάτρου Σκιών» του Άθω Δανέλλη, της Συλλογικής Κουζίνας του Στεκιού Μεταναστών “el Chef”.
Μια διαδήλωση – στιγμή ενός αγώνα διαρκείας
Για να μπει φρένο στις πολιτικές του κοινωνικού Καιάδα και της εξόντωσης των πιο ευάλωτων και αποκλεισμένων στρωμάτων αυτής της κοινωνίας.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα άρθρα μας