"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται
φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον…"

Κ.Βάρναλης

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΕΡΓΑ ΕΠΙΓΟΝΩΝ ΕΝΔΟΞΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ

ΕΡΓΑ ΕΠΙΓΟΝΩΝ ΕΝΔΟΞΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ 
     Τοποθέτηση της «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ» στο Περιφερειακό Συμβούλιο της  
                                1/3/2012 για τη ληστεία στην Αρχαία Ολυμπία. 

  Η πρόσφατη (17/2) ένοπλη ληστεία στο Παλιό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, ήρθε να προστεθεί  στην εγκληματική καταστροφή από την πυρκαγιά του 2007 του πανέμορφου Κρόνιου Λόφου και στην προηγούμενη αρπαγή ολόκληρου κίονα 30 κιλών από τον Αρχαιολογικό Χώρο. Ήρθε να αποκαλύψει ότι η κοιτίδα του Ολυμπισμού και του πολιτισμού, έχει γίνει «ανοχύρωτη πόλη». Ήρθε να αποδείξει ότι ένας εσμός άθλιων επιγόνων των ένδοξων και λαμπρών μας προγόνων, έχει μετατρέψει το «Αρχαίο πνεύμα αθάνατο» από πανανθρώπινη ιδέα και σύμβολο ειρήνης, σε εμπόρευμα και αρπαχτή, επιχείρηση και εκμετάλλευση, δημόσιες σχέσεις και προσωπική προβολή, διορισμούς αργόμισθων συμβούλων και λουφαδόρων, ψηφοθηρία και μικροπολιτική. 
  Σ’ όλους αυτούς αξίζει και αντιστοιχεί ο στίχος του Σεφέρη από τον  «Τελευταίο Σταθμό»: «Ψυχές μαραγκιασμένες από Δημόσιες αμαρτίες, καθένας κι’ από ένα αξίωμα, σαν το πουλί μες το κλουβί του». 
  Εμείς ως «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» διεκδικούμε και απαιτούμε από τον Υπουργό Πολιτισμού: 
-1. Να ακυρώσει αμέσως το σκανδαλώδες δώρο (χορηγία ΟΠΑΠ) 3,2 εκατ. Ευρώ, που έδωσε στη μητέρα του – Προεδρίνα του Μουσείου Μπενάκη (Αιμιλία Γερουλάνου), για να οργανώσει έκθεση για το Βυζάντιο στις ΗΠΑ το 2012-2013 (στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον και στο Μουσείο Γκετί του Λος Άντζελες, μουσεία τα οποία δεν θα πληρώσουν ούτε ένα δολάριο γι’ αυτή την έκθεση)! Πολύ κουβαρντάς ο άνθρωπος!  
-2. Να διαθέσει αυτό το ποσό (3,2 εκατ. Ευρώ) σε άμεσες και επείγουσες ανάγκες όπως είναι: η ενίσχυση της ασφάλειας και της φύλαξης των Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων με προτεραιότητα την  Ολυμπία (ειδικά φέτος που είναι χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων), η άμεση πληρωμή των λειτουργικών εξόδων των παραρτημάτων του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (1,4 εκατ. Ευρώ) που κινδυνεύουν με κλείσιμο, με πρώτο αυτό του Βερολίνου, αλλά και των 31 εδρών Ελληνικών Σπουδών σε μεγάλα ξένα πανεπιστήμια (Χάρβαρντ, Οξφόρδη, Κολούμπια, Σορβόννη κ.α.) που περιμένουν από πέρυσι 150.000 Ευρώ. 
-3. Άμεσα μέτρα αναβάθμισης του Αρχαιολογικού Χώρου και των Μουσείων της Ολυμπίας όπως είναι: η πλήρης πυρασφάλεια, σύγχρονοι συναγερμοί σε όλες τις προθήκες εκθεμάτων, ενοποίηση Αρχαιολογικού Χώρου – Μουσείου με κατάργηση του ενδιάμεσου δρόμου. Πολιτιστικό Κέντρο Αρχαίας Ολυμπίας αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα. 
-4. Να προχωρήσει γρήγορα τον διεθνή διαγωνισμό για τον εξοπλισμό του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου (προϋπολογισμού 1.200.000 Ευρώ). Μουσείο που επί 5 χρόνια μένει κλειστό και που πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει σε συνδυασμό με Αρχαία Ολυμπία και Ήλιδα. 
  Επειδή ο κ. Περιφερειάρχης αρνείται να δεσμευτεί στο Δημόσιο χαρακτήρα του υπό ίδρυση Πολιτιστικού Κέντρου της Αρχαίας Ολυμπίας καθώς και στη μη εμπορευματοποίηση της τελετής αφής και της μεταφοράς της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, γι’ αυτό ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ την εισήγησή του. 

1/3/2012       Δημήτρης Δεσύλλας – Περιφερειακός Σύμβουλος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα άρθρα μας