"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται
φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον…"

Κ.Βάρναλης

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

ΑΓΡΙΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΟΜΗΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ

Σε παλιότερες ανακοινώσεις μας έχουμε παρουσιάσει το δράμα των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, όμηροι πραγματικά του Σάφα και του Ταβουλάρη, αλλά και θύματα της ακόρεστης δίψας των Ελλήνων εφοπλιστών για κέρδη, καθώς ναι μεν απολαμβάνουν όλα τα προνόμια της ελληνικής σημαίας, αλλά για την οικοδόμηση των πλοίων τους επιλέγουν ναυπηγεία χωρών της Ανατολής Ευρώπης και της Ασίας.

Από την άλλη μεριά η ανεργία, η παύση πληρωμών ακόμη και αυτών των κουτσουρεμένων μισθών, η ομηρεία όσων επιβίωσαν εργασιακά στα ναυπηγεία είναι η καθημερινότητα που διαμορφώνει η ταξική πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, των ιδιωτών ιδιοκτητών που παρουσιάζονται αποκλειστικά κρατικοδίαιτοι και των κυβερνητικών παρατάξεων, με την ΠΑΣΚΕ βασικό εκφραστή των εργοδοτικών και κρατικών σχεδιασμών.
Αφού επομένως πλοία οι εφοπλιστές δε φτιάχνουν στην Ελλάδα, αφού οι κυβερνήσεις αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη εξασφάλισης στους νησιώτες και στους ταξιδιώτες δημόσιες θαλάσσιες ακτοπλοϊκές γραμμές, τότε το μόνο που τους μένει είναι να προβάλλουν τους «εθνικούς κινδύνους» για να δικαιολογήσουν τα τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, που φυσικά καταλήγουν και σε Ταβουλάρη-Σάφα, ως εργολαβίες των βρετανικών, γερμανικών και γαλλικών πολεμικών βιομηχανιών. Παράλληλα, το αστικό κατεστημένο που επείγεται να αναβαθμίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις, με προτεραιότητα το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία καθώς διαφορετικά δε μπορεί να παίξει ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και να ικανοποιήσει τις βλέψεις του για εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων, προπαγανδίζει ότι νοιάζεται για τις θέσεις εργασίας!
Έχοντας επομένως αυτά κατά νου παρακολουθούμε την πρόσφατη αρθρογραφία που κάνει λόγο για πλήρη συμφωνία μεταξύ υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ΕΝΑΕ αναφορικά με την ναυπήγηση των πέντε υποβρυχίων Type 214 (3 υπόλοιπα της αρχικής παραγγελίας και 2 της σύμβασης του 2010). Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες πηγές του ΥΠΕΘΑ, για το πρόγραμμα των υποβρυχίων αποφασίστηκε ότι: 1) Θα ενεργοποιηθεί και πάλι η αναθεωρημένη σύμβαση Neptune II που αφορά την ναυπήγηση δύο υποβρυχίων Type 214 στην θέση των δύο 209/1200 που επρόκειτο να εκσυγχρονιστούν. Με την μόνη διαφορά ότι οι πληρωμές πλέον συνδέονται με την εξέλιξη των εργασιών, δηλαδή διορθώνεται ο απαράδεκτος όρος της σύμβασης Βενιζέλου ότι «Το υπουργείο πληρώνει χωρίς τα ΕΝΑΕ να υποχρεούνται να παρουσιάσουν έργο ανάλογο με των πληρωμών». Αυτό σημαίνει ότι τα περίπου 108.000.000 ευρώ θα απελευθερωθούν σύντομα, αφού η πλευρά των Λιβανέζων, υποστηρίζει ότι «Ξεκινά άμεσα η ναυπήγηση του πρώτου από τα δύο υποβρύχια της Neptune II" 2) Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες ναυπήγησης των τριών αρχικών υποβρυχίων της σύμβασης «Αρχιμήδης», στα οποία οι εργασίες έχουν σταματήσει. Ο ουσιαστικός λόγος ήταν οι προστριβές του Ι.Σάφα με το ΥΠΕΘΑ για την καταβολή των 108.000.000 ευρώ και βέβαια θέλησε να πιέσει με αυτό τον τρόπο το υπουργείο, βγάζοντας «στην εφεδρεία», ουσιαστικά το 60% των εργαζομένων του Σκαραμαγκά! Ήδη η ναυπήγηση είναι εκτός κάθε χρονοδιαγράμματος και το δεύτερο της κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ Type-214, το οποίο είναι σε φάση αποπεράτωσης θα παραδοθεί με καθυστέρηση. 3) Θα υπάρξει συνδρομή του υπουργείου για να καταστεί δυνατή η νομική απεμπλοκή από την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ για να μπορεί τουλάχιστον να ξεκινήσει να αναλαμβάνει εργασίες συντήρησης και ναυπήγησης πολεμικών πλοίων ξένων χωρών. 4) Η εταιρεία θα πάρει πίσω όλες τις μειώσεις μισθών των εργαζομένων στα ναυπηγεία. Αυτό είναι το βασικό πλαίσιο, βάσει του οποίου το Ναυτικό φιλοδοξεί να αποκτήσει το δεύτερο Type 214 «το συντομότερο δυνατό».
Ενδεικτικά είναι τα όσα έγιναν με το «S118 ΩΚΕΑΝΟΣ», το μοναδικό υποβρύχιο της κλάσης 209/1200 το οποίο εκσυγχρονίστηκε με το πρόγραμμα Neptune II και το οποίο πρέπει να παραληφθεί για έναρξη δοκιμών από το ΠΝ σε δύο μήνες ακριβώς βάσει των συμβάσεων που υπάρχουν. Για το υποβρύχιο έχουν ήδη δαπανηθεί περί τα 500 εκατ. ευρώ και υπάρχει έντονη φημολογία που το παρουσιάζει ως μη αξιόπλοο!
Αυτή είναι η πραγματικότητα εκβιασμών, εργασιακής ομηρείας και ταξικών επιλογών του πρώην ΥΕΘΑ Ευ.Βενιζέλο, που περιφρούρησε τα συμφέροντα Ελλήνων επιχειρηματιών και ξένων πολεμικών βιομηχανιών, δεσμεύοντας με απεχθείς όρους την εργαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία που φορολογείται άγρια και οδηγείται στον κοινωνικό καιάδα εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης και του μοντέλου καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Το νέο επεισόδιο είναι οι πιέσεις για την προμήθεια των ωκεάνιων γαλλικών φρεγατών FREMM αξίας 7-8 δις ευρώ, απαραίτητες στην Αντιπυραυλική Ασπίδα του ΝΑΤΟ αλλά και στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού, που «σπρώχνουν» με κάθε τρόπο οι Έλληνες εμπορικοί αντιπρόσωποι που έχουν κατασκηνώσει εντός και εκτός του Πενταγώνου, οι εθνικά ευαίσθητοι εκδότες μιλιταριστικών εντύπων και κάτοχοι ηλεκτρονικών σελίδων.
Από αυτές περιμένει «να φάει» και ο Ταβουλάρης, που ήδη έχει κάνει αίτηση πτώχευση, πετώντας στην ανέχεια το προσωπικό. Εργαζόμενους όμως που εκμεταλλεύεται πολιτικά ξανά η ΠΑΣΚΕ για να βάλει πλάτη στα επιχειρηματικά παιχνίδια της εργοδοσίας και να στηρίξει τις συμφωνίες που παρασκηνιακά δρομολογούνται ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις πολεμικές βιομηχανίες. Συμφωνίες που εμπλέκουν τους εργαζόμενους στη δίνη των παγκόσμιων αντιπαραθέσεων, που πρέπει να προσδέσουν την ελπίδα διάσωσης της θέσης εργασίας από την πολεμική παραγγελία και το αίμα των άλλων λαών.
Αναφέρουμε τον χαρακτηριστικό τρόπο που παρουσιάστηκαν τα τελευταία γεγονότα από το DEFENCENET.GR: "Στο μεταξύ συγκέντρωση διαμαρτυρίας από εργαζόμενους στα ναυπηγεία Ελευσίνας πραγματοποιήθηκε σήμερα μετά την ΓΔΑΕΕ και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς η το υπουργείο καθυστερεί να καταβάλει τα οφειλόμενα στα ναυπηγεία και να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των τιμών που είχαν συμφωνηθεί το 2002, αλλά πάνω απ' όλα καθυστερεί να λάβει αποφάσεις για το πρόγραμμα των φρεγατών FREMM. Η προχθεσινή ανακοίνωση του Δ.Αβραμόπουλου (ο οποίος τα απήγε αρκετά καλά στο θέμα της αναθεώρησης της σύμβασης των Neptune II) ότι «Δεν προτίθεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα» έχει ανάψει φωτιές στους εργαζόμενους οι οποίοι προσδοκούσαν στην ανάληψη του προγράμματος για να ζήσουν οι οικογένειές τους. Αντιπροσωπεία των εργαζομένων είχε συνάντηση με τον υπουργό Δ. Αβραμόπουλο. Έλαβαν υποσχέσεις να καθοριστεί ένα ποσό των οφειλομένων να καταβληθεί άμεσα στους εργαζόμενους, ενώ για το υπόλοιπο ποσό να υπάρξει νέα συνάντηση".
Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να σταματήσουν όλα τα πολεμικά προγράμματα και οι αγορές όπλων. Να κοινωνικοποιηθούν τα ναυπηγεία και να πραγματοποιηθούν μαζικές παραγγελίες πλοίων που θα δώσουν ανάσα στο τεράστιο πρόβλημα των θαλάσσιων συγκοινωνιών, απελευθερώνοντας νησιώτες και επιβατικό κοινό από την εξάρτηση στους εφοπλιστές, διασφαλίζοντας και αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας.
Απαραίτητος όρος όμως για την Αξιοπρεπή ζωή της εργατικής τάξης και της ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών είναι η Ανατροπή της πραξικοπηματικής κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και του Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού, η ανάπτυξη ενός νέου εργατικού κινήματος απελευθερωμένο από τα δεσμά της καπιταλιστικής ανάπτυξης και των «εθνικών αναγκών», που θα ασκήσει εργατική πολιτική χωρίς κυβερνητική και κρατική συνδικαλιστική γραφειοκρατία και θα συμβάλει στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου Εργατικού Διεθνισμού για την εξασφάλιση της Ειρήνης στην περιοχή.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
Diktiospartakos.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα άρθρα μας