"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται
φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον…"

Κ.Βάρναλης

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Ο Βενιζέλος με γραμμή Σαμαρά

Πανέτοιμος είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σήμερα θα εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφού προηγουμένως αξιοποίησε το καταστατικό του κόμματος που έφτιαξε ο Γιωργάκης για να αποκλείσει κάθε αντίπαλο (!) εκ των προτέρων, για το νέο του ρόλο ως ...«τσόντα» σε νέα συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Μόνο που αυτή τη φορά η ΝΔ θα κυβερνάει και οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ θα κληθούν να παριστάνουν τους πολιτικούς τουρίστες της εξουσίας, κατά το πρότυπο του Δημήτρη Αβραμόπουλου ή του Σταύρου Δήμα στη σημερινή κυβέρνηση Παπαδήμου.
του Γιώργου Δελαστίκ


Είναι πολύ χαρακτηριστικά τα όσα έκανε ο Βενιζέλος στη συνέντευξη που έδωσε την Πέμπτη, την πρώτη του ως ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, αν και τυπικά δεν είχε εκλεγεί ακόμη πρόεδρος του κόμματος. Πρώτον, ο Βενιζέλος ...εξαφάνισε το ΠΑΣΟΚ! Πουθενά το όνομα ΠΑΣΟΚ, πουθενά το σύμβολό του, ο πράσινος ήλιος. Στο βήμα υπήρχε μόνο μια πράσινη γραμμή και το σύνθημα «Αρχίζουμε» – ένα σύνθημα που υπονοεί σαφώς ότι ...τίποτα δεν υπήρχε πριν από τον Βενιζέλο! «Μετά από εμένα ο κατακλυσμός!», έλεγε ο Λουδοβίκος, ο Βασιλιάς - Ήλιος της Γαλλίας. Ο Βενιζέλος αντέστρεψε τη ρήση αυτή και την έκανε ...«Πριν από εμένα ο κατακλυσμός»! Το δεύτερο που έκανε στη συνέντευξή του ο από σήμερα το βράδυ πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν να εμφανιστεί απολύτως, μα απολύτως μόνος στο βήμα. Ήθελε να μεταδώσει το μήνυμα ότι κυβερνά αυτός και μόνον αυτός, δεν συγκυβερνά με κανέναν. «Το ΠΑΣΟΚ είμαι εγώ», η σύγχρονη εκδοχή της άλλης λουδοβίκειας ρήσης, «Το κράτος είμαι εγώ!». Το τρίτο και σημαντικότερο πολιτικά όμως που έκανε ο Βενιζέλος ήταν να υιοθετήσει ως πολιτική γραμμή του την πεμπτουσία της γραμμής που πρόβαλε ο ...Αντώνης Σαμαράς μόλις έκανε την πολιτική κωλοτούμπα της μεταπήδησης στο «μνημονιακό» στρατόπεδο και προσπάθησε να την καλύψει και να ξεγελάσει τους οπαδούς και ψηφοφόρους της ΝΔ με γελοίο τρόπο: Το πρώτο Μνημόνιο ήταν κακό, αλλά το δεύτερο είναι καλό!
Δεν έχουν σημασία οι μπούρδες που είπε για να δικαιολογήσει αυτή τη φαιδρή άποψη, ούτε το γεγονός ότι παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι φυσικά ο ίδιος βεβαίως και ψήφισε το πρώτο Μνημόνιο. Πολιτική σημασία έχει το γεγονός ότι ο Βενιζέλος προσάρμοσε τη γραμμή του στη γραμμή Σαμαρά πριν καν προκηρυχθούν οι εκλογές, ώστε να είναι αμέσως έτοιμη η βάση συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά. Ο Βενιζέλος όμως δεν ταυτίστηκε με τον Σαμαρά μόνο στο θέμα του νέου Μνημονίου. Ταυτίστηκε και στο θέμα της επίθεσης κατά της Αριστεράς, την οποία συμπεριέλαβε στο ...«μέτωπο υποκρισίας, δημαγωγίας, λαϊκισμού και ανευθυνότητας» που αντιπαρατίθεται στο «μέτωπο της αλήθειας, της υπευθυνότητας, της καλά οργανωμένης διαπραγμάτευσης (!) και διαχείρισης της κρίσης», του οποίου βεβαίως ηγείται ο Βενιζέλος! Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι ως κυβερνητικό το δίδυμο Σαμαρά - Βενιζέλου θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τον τόπο, γι’ αυτό πρέπει πάση θυσία να αποτραπεί ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα τους επιτρέψει πραγματικά να συγκυβερνήσουν την Ελλάδα.
Το καθένα από τα δύο κόμματά τους είναι επικίνδυνο μόνο του, καθώς δεν έχει πια ούτε μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να πετύχει αυτοδυναμία. Μετά και την ίδρυση του κόμματος Καμμένου, το ποσοστό της ΝΔ διολισθαίνει διαρκώς στις δημοσκοπήσεις. Στις ευνοϊκότερες από αυτές και μάλιστα με αναγωγή κυμαίνεται γύρω στο 25%. Για την επίτευξη αυτοδυναμίας όμως απαιτείται ποσοστό τουλάχιστον 36,4% (στην ευνοϊκότερη για το πρώτο κόμμα περίπτωση που το άθροισμα των ποσοστών όλων των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής φτάσει στο πρωτοφανές ύψος του 10%) έως 38,4% (αν το εξωκοινοβούλιο πιάσει συνολικά 5% που είναι το μέχρι τώρα το ανώτατο όριο). Έχοντας τα ποσοστά αυτά ως βάση, ο πρακτικός κανόνας είναι ότι όταν το ποσοστό των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων ανεβαίνει κατά 1%, το πρώτο κόμμα χρειάζεται 0,4% λιγότερο ποσοστό για να κερδίσει την αυτοδυναμία. Ενώ όμως η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι εντελώς αδύνατη (περί αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ ούτε ως ανέκδοτο δεν μπορεί να γίνει λόγος), αρκεί να πιάσουν το ίδιο ποσοστό (γύρω στο 37% - 38%) ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μαζί για να έχουν από κοινού 151 βουλευτές – άλλο θέμα βέβαια αν μπορούν να εφαρμόσουν τόσο απάνθρωπα και ολέθρια μέτρα με 151 βουλευτές, αλλά ας μην έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι οι ηγέτες τους θα φροντίσουν να βάλουν αυτή τη φορά βουλευτές τα πιο αδίστακτα πολιτικά καθάρματα που έχουν στα κόμματά τους. Δεν μπορούμε μάλιστα ακόμη να αποκλείσουμε τον κίνδυνο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μαζί να πιάσουν 48% - 49% μαζί, ένα ποσοστό που τους δίνει 180 βουλευτές, με τους οποίους μπορούν να κινήσουν διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος κατά τις επιταγές της Γερμανίας και της ΕΕ, για να κάνουν τη λιτότητα αιώνια συνταγματική υποχρέωση!
Έχει λοιπόν τεράστια πολιτική σημασία η όσο το δυνατόν μεγαλύτερης έκτασης σε ποσοστό ήττα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προκειμένου να αποτραπεί πρώτα η απόκτηση συνταγματικής πλειοψηφίας και στη συνέχεια, αν αυτό καταστεί δυνατόν, να αποτραπεί και η αυτοδυναμία του μετώπου της επαίσχυντης συγκυβέρνησής τους μετεκλογικά. Αυτή τη φορά απαιτούνται μάλιστα ιδιαίτερη επαγρύπνιση και μέτρα για να μην μπορέσουν να προχωρήσουν σε ωμή νοθεία και παραχάραξη του εκλογικού αποτελέσματος!

πηγή : prin.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα άρθρα μας