"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται
φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον…"

Κ.Βάρναλης

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Αριστερά της ευθύνης και της καταστολήςΠεριορισμός διαδηλώσεων, χυδαία επίθεση σε ΑΝΤΑΡΣΥΑ


Με το σχέδιο νόμου για τη «ρύθμιση» του τρόπου με τον οποίο θα γίνονται οι διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης, που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα ο δήμαρχος της Αθήνας, Γιώργος Καμίνης, επιχειρείται ουσιαστικά να απαγορευτεί κάθε πορεία ή συνάθροιση ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή και απρόσκοπτη οικονομική δραστηριότητα. Ο φέρελπις δήμαρχος, χρυσό πουλέν της «Αριστεράς» της ευθύνης του Φώτη Κουβέλη και των Οικολόγων Πράσινων, στο δεκαεξασέλιδο πόνημά του, ξεδιπλώνει όλη την αντιδραστική επιχειρηματολογία των αστικών δυνάμεων και του πολιτικού τους προσωπικού σε σχέση με τις λαϊκές κινητοποιήσεις.



του Μάκη Βάσιλα

Ουσιαστικά θέτει υπό αίρεση την πραγματοποίηση των κινητοποιήσεων και των διαδηλώσεων, ενώ ανοίγει δρόμο για τη συνολικότερη αντιδραστική θωράκιση του συστήματος ενόψει και της ογκούμενης διαμαρτυρίας των εργαζόμενων και της νεολαίας.

Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο νόμου, απαιτείται ενημέρωση του αρμόδιου αστυνομικού τμήματος(!) 24 ώρες πριν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε δημόσιας συνάθροισης, ενώ αν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πορεία, απαιτείται και η γνωστοποίηση της διαδρομής που αυτή θα ακολουθήσει. Μάλιστα ο διοργανωτής, σύμφωνα με το τερατούργημα του Καμίνη, θα πρέπει να γνωστοποιεί τα πλήρη στοιχεία του ενώ επίσης θα πρέπει να μεριμνά για την ομαλή διεξαγωγή της πορείας και να καλεί ο ίδιος την αστυνομία να επέμβει σε περίπτωση επεισοδίων. Παράλληλα, σε περίπτωση καταστροφών, ο διοργανωτής έχει αστικές ευθύνες, δηλαδή καθίσταται υπεύθυνος για τις αποζημιώσεις, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μαζικές αγωγές και διώξεις.

Εξωφρενικές είναι και οι προϋποθέσεις που μπαίνουν προκειμένου η κινητοποίηση να «περιοριστεί» σε τμήμα του δρόμου. Ακόμα περισσότερο ανοίγει ο δρόμος για την απαγόρευση συγκεντρώσεων αν υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις ενδεχόμενης διατάραξης της ομαλής λειτουργίας της κοινωνικοοικονομικής ζωής», καθώς όπως συνήθως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σκόπιμα τόσο γενικά και ασαφή τα όρια στο τι σημαίνει ακριβώς «σοβαρές ενδείξεις», ώστε να υπάρχει πάντα διαθέσιμη μια επίφαση νομιμότητας προκειμένου να καταστέλλονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις.
Ασφαλώς, ένα τερατούργημα σαν κι αυτό δεν θα μπορούσε να είναι πλήρες, αν δεν προέβλεπε και τα μέσα επιβολής των απαγορεύσεων. Έτσι λοιπόν η αστυνομία που ουσιαστικά είναι η αρμόδια κατά το σχέδιο νόμου να αποφασίσει με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα εφ’ όσον αυτός παρίσταται(!) καθώς και την απλή σύμφωνη γνώμη του δημάρχου, μπορεί να επιβάλει είτε περιορισμούς στη διαδήλωση, είτε και να τη διαλύσει. Τις συγκεκριμένες αυτές διατάξεις τις πασπαλίζει με δημοκρατική ευαισθησία, που πάντα χαρακτηρίζει την «Aριστερά» της ευθύνης. Η αστυνομική αρχή δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί χημικά για να διαλύσει μια συγκέντρωση και θα πρέπει να έχει προειδοποιήσει δύο φορές πριν την επέμβασή της τους διοργανωτές.



Επίσης, σε κάθε περίπτωση η απόφαση των αστυνομικών αρχών θα πρέπει να αναρτάται στο διαδίκτυο. Για να μην έχουμε όμως καμιά αμφιβολία για την αποφασιστικότητα επιβολής του νόμου (εντάξει «Aριστερά» της ευθύνης αλλά μην το παρακάνουμε) οι διοργανωτές σε περίπτωση άρνησης συμμόρφωσής τους με την απόφαση της αστυνομίας (για παράδειγμα αν αρνηθούν να διαλυθούν ησύχως) αντιμετωπίζουν και ποινικές ευθύνες που μπορεί να φτάσουν και μέχρι τη φυλάκιση ενός έτους.



Ο εμπνευστής του τερατουργήματος αυτού, δήμαρχος της Αθήνας, Γιώργος Καμίνης σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση, έδωσε το ακριβές στίγμα των απόψεών του. Με εντελώς απαράδεκτο τρόπο επιχείρησε να ταυτίσει τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής με την αντικαπιταλιστική Aριστερά και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κάνοντας μάλιστα και προσωπική αναφορά στον Πέτρο Κωνσταντίνου, δημοτικό σύμβουλο της Ανταρσίας στις γειτονιές της Αθήνας, αναπαράγοντας τις γελοιότητες περί των δύο άκρων. Μάλιστα στην έκπληξη του δημοσιογράφου που τον ρώτησε συγκεκριμένα για το αν ταυτίζει τους αγωνιστές του κινήματος με τους μαχαιροβγάλτες («μαχαιρώνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μαχαιρώνει το ΝΑΡ, μαχαιρώνει το ΚΚΕ», ρώταγε έκπληκτος ο Κ. Αρβανίτης), ο Γ. Καμίνης επέμεινε στην ταύτιση αυτή. Ο δήμαρχος της Αθήνας λειτουργεί με αυτό τον τρόπο σαν «λαγός» του συστήματος. Με την υποτιθέμενη αίγλη και το κύρος που του δίνει το γεγονός ότι υπήρξε Συνήγορος του Πολίτη πριν μετατραπεί σε συνήγορο της καταστολής, λέει τα πράγματα που δεν θα μπορούσαν ακόμα να πουν οι υπόλοιπες αστικές πολιτικές δυνάμεις, διαμορφώνοντας το έδαφος για την αντιδραστικότερη μετάλλαξη του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού.
Η ΔΗΜΑΡ και ο Φ. Κουβέλης που κάνουν πρόβες από τώρα στο κουστούμι του κυβερνητικού εταίρου, στηρίζουν το δήμαρχο της απαγόρευσης των διαδηλώσεων και των στρατοπέδων συγκέντρωσης των μεταναστών και δείχνουν τα όρια και τη γελοιότητα του αριστερού κυβερνητισμού, καθώς επίσης και την πλήρη ευθυγράμμισή τους με τις επιταγές του κεφαλαίου της κυβέρνησης και της τρόικας.



Η οργή του κόσμου και οι ολοένα και εντεινόμενες αντιστάσεις του, δεν θα επιτρέψουν να προχωρήσουν οι παρανοϊκές και αυταρχικές ρυθμίσεις. Θα πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων το σχέδιο νόμου μαζί με τους εμπνευστές του.

prin.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα άρθρα μας