"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται
φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον…"

Κ.Βάρναλης

Πέμπτη, 3 Μαΐου 2012

Κείμενο τραπεζοϋπαλλήλων που στηρίζουν με τις υπόγραφες τους την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Στις 6 Μάη, στις πιο κρίσιμες εκλογές της μεταπολίτευσης, ο διακηρυγμένος στόχος του μαύρου μετώπου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ είναι ένας: νωπή λαϊκή εντολή που θα νομιμοποιεί τη συνέχιση της ίδιας βάρβαρης, κανιβαλικής πολιτικής της φτώχειας, της εξαθλίωσης, των αντεργατικών πραξικοπημάτων, της υποταγής στη δικτατορία των αγορών, των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων, του χρέους.

Το σάπιο πολιτικό κατεστημένο, τράπεζες και βιομήχανοι υποθηκεύουν το μέλλον μας. Συμμαχούν με το αρπακτικό ευρωπαϊκό και διεθνές κεφάλαιο, για να σωθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία τους. Φορτώνουν στους εργαζόμενους τα βάρη της κρίσης, για να παραμείνουν στο σβέρκο της κοινωνίας με ακλόνητη την εξουσία τους. Έχουν το θράσος και εκβιάζουν με το «ΕΕ ή χάος», όταν είναι πια φανερό πως η ΕΕ δεν είναι παρά ένα σύγχρονο «Νταχάου» για τις κοινωνικές ανάγκες, τα εργατικά και τα λαϊκά δικαιώματα, που επιβάλλει: δέσμευση κάθε πόρου για την αποπληρωμή του χρέους, συνταγματική κατοχύρωση του Μνημονίου, κινεζοποίηση των μισθών, χιλιάδες απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πρωτοφανή έκρηξη της ανεργίας, ξεπούλημα κάθε δημόσιας περιουσίας.

  Σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι ο ρόλος που έπαιξαν οι Τράπεζες στο ξεδίπλωμα της καπιταλιστικής κρίσης ήταν καθοριστικός. Ο πακτωλός χρημάτων που πήραν οι τράπεζες από το 2008 (κυβέρνηση ΝΔ ) ως και το PSI ανέρχεται σε 155 δις  και άμεσα προβλέπεται να πάρουν άλλα 50 δις. Αυτό τον πλούτο, που εμείς οι εργαζόμενοι με τον ιδρώτα και το αίμα μας παράγουμε θέλουν να ληστέψουν με κάθε τρόπο. Ο λαός μας έχει χρυσοπληρώσει το τοκογλυφικό χρέος.
   Οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα καλούνται σήμερα μέσα από τις συμβιβασμένες ηγεσίες των σωματείων τους, να δεχθούν περικοπές στο μισθό τους, με απλήρωτες υπερωρίες, εξοντωτικές μεταθέσεις, την τρομοκρατία της απόλυσης, με σύγχρονες μορφές εργασιακής γαλέρας όπως είναι οι ενοικιαζόμενοι τραπεζοϋπάλληλοι, να συμβάλλουν στην αύξηση της κερδοφορίας των Τραπεζών. Τόσα χρόνια που είχαν υπερκέρδη δις από την τοκογλυφία των δανείων, σε μας πέταγαν τα ψίχουλα που έπεφταν κάτω από το τραπέζι με το μεγάλο φαγοπότι! Καταργώντας κάθε εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα, μας γυρνάνε 200 χρόνια πίσω με την απαίτηση όχι μόνον να δεχθούμε την σφαγή μας αδιαμαρτύρητα, αλλά να τους ψηφίσουμε κιόλας για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν το έγκλημα εις βάρος μας και εις βάρος των επόμενων γενιών.
Αυτό είναι το μέλλον που μας υπόσχονται. Μονάχα αυτή την εφιαλτική προοπτική μπορούν να μας εγγυηθούν. Αυτή την προοπτική πρέπει να αρνηθούμε όλοι εμείς, ο κόσμος της δουλειάς, και να διαλέξουμε άλλο δρόμο.

Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε μια αριστερά που τολμά να πει ξεκάθαρα ότι για να έχουμε προοπτική, για ζωή με αξιοπρέπεια, απασχόληση, ελευθερία και δημοκρατία, πρέπει να συγκρουστούμε με τα σχέδια της αστικής τάξης και να πάρουμε ορισμένες μεγάλες αποφάσεις:
παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους, έξοδο από ευρώ αντικαπιταλιστική αποδέσμευση- διάλυση της Ε.Ε.,  πέρασμα στο δημόσιο με εργατικό έλεγχο των τραπεζών και των στρατηγικών επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση, αναδιανομή του πλούτου, κατάργηση των απολύσεων, μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους, αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας και αξιοποίησης της προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας, δραστική φορολογία του κεφαλαίου του κεφαλαίου.

Χρειαζόμαστε μια αριστερά που θα παλεύει για την οργάνωση ενός παλλαϊκού ξεσηκωμού για την ανατροπή της επίθεσης. Που θα επιδιώκει την ταξική ενότητα στη δράση για να μπλοκαριστεί και να ανατραπεί η κοινωνική βαρβαρότητα. Που θα συμβάλλει στη συγκρότηση ενός εργατικού πολιτικού κινήματος πέρα από τους σχεδιασμούς του υποταγμένου συνδικαλισμού. Που με ένα Αγωνιστικό Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής θα παλέψει για την υλοποίηση αυτών των στόχων για να πάρουν οι εργαζόμενοι τον πλούτο που παράγουν και το τιμόνι της κοινωνίας στα χέρια τους.

Και με την ψήφο μας, λοιπόν, παίρνουμε θέση αγώνα για την επόμενη μέρα.
Έτσι εμείς οι τραπεζοϋπάλληλοι στις 6 Μάη παίρνουμε θέση αντικαπιταλιστικής ανατροπής. Η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι συμβολή σε μια τέτοια προσπάθεια.
Για να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία που θα έχει στο κέντρο της τον κόσμο της δουλειάς και τις ανάγκες του.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ζαχαρόγλου Ευγενία
Καυκαλάς Μανώλης
Κουρτεσιώτης Βαγγέλης
Κούρτης Δημήτρης
Μυτίνη Στέλλα
Ξιφαρά Μαρία
Ραυτόπουλος Τόλης
Τρυφερού Ευγενία
Τσιρακάκη Αθηνά
Ψάνης Παρασκευάς

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αντωνίου Αγγελική
Γαλέα Σταυρούλα
Εμβολιάδου Φαίη
Ζαχαροπούλου Ελένη
Ιωαννίδου Γεωργία
Καστόρα Άννα
Κοκκινάκη Τασία
Τζελάλη Αθηνά
Χρυσικού Γιάννα

ALPHA BANK
Ιωαννίδου Πέπη
Καλπακίδου Ελπίδα
Λουμάκης Πάνος
Παυλόπουλος Γιώργος

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ζουρτσάνος Σπύρος
Καραβασίλης Άγις
Παπαγεωργίου Κώστας
Συμεωνίδου Βαλεντίνη

ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αντωναροπούλου Χρυσάνθη
Μάρκου Μιχάλης

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Κερεστεντζή Σύλβια
Παπαθανασίου Σωτήρης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Κωνσταντίνου Σούλα

MARFIN EGNATIA BANK
Κατερίνα Χιωτέλη

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Φραγκούλης Γιάννης

INTERAMERICAN
Νίκα Γεωργία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα άρθρα μας