Δημοσιεύτηκε χθες από το υπ. Εργασίας η διευκρινιστική εγκύκλιος για το νέο καθεστώς στις εργασιακές σχέσεις. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα δουν μέχρι και το 40% του μισθού τους να περικόπτεται ενώ στην ίδια κατάσταση θα βρεθούν και οι νέοι εργαζόμενοι.
Με την εγκύκλιο του υπ. Εργασίας μειώνονται οι κατώτεροι μισθοί και οι αμοιβές των νέων και βρίσκονται στον “αέρα” οι κλαδικές συμβάσεις. Σημαντικές είναι οι αλλαγές στα ζητήματα που αφορούν τη διαιτησία ενώ καταργείται και η μονιμότητα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Σε περίπτωση που δεν υπογραφούν μέχρι τις 14 Μάη οι νέες κλαδικές συμβάσεις οι μισθωτοί θα αντιμετωπίσουν τεράστιες μειώσεις στους μισθούς τους της τάξης του 40% λόγω των περικοπών επιδομάτων αλλά και της δυνατότητας των εργοδοτών με την χρήση επιχειρησιακών ή ατομικών συμβάσεων να μειώσουν τους μισθούς στο κατώτατο όριο.
Όσον αφορά στα επιδόματα, συνεχίζουν να υπάρχουν μόνο τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας και καταργούνται μια σειρά άλλων ενώ οι μειώσεις έχουν άμεση επιρροή και στο επίδομα ανεργίας.
Οι μειώσεις αφορούν "το χρονικό διάστημα, από 14-2-2012 και μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στα πλαίσια του μηχανισμού στήριξης των ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ." όπως αναφέρει το έγγραφο.
Ακόμη η εγκύκλιος αναφέρει πως μέχρι το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφωθεί κάτω του 10%, αναστέλλεται η εφαρμογή όρων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων, Υπουργικών Αποφάσεων ή διοικητικών πράξεων κανονιστικού χαρακτήρα, που προβλέπουν αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων, δηλαδή των μισθών ή ημερομισθίων ή του βασικού μισθού, περιλαμβανομένων της υπηρεσιακής ωρίμανσης καθώς και του επιδόματος πολυετίας, χρόνου εργασίας, τριετίας, πενταετίας κλπ.
Η μονιμότητα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα καταργείται αφού “διατάξεις νόμων ή κανονιστικών αποφάσεων καθώς και όροι συλλογικών συμβάσεων και διαιτητικών αποφάσεων, κανονισμών εργασίας προσωπικού, οργανισμών προσωπικού και αποφάσεων διοίκησης επιχειρήσεων που θεσπίζουν ρήτρες μονιμότητας ή δεσμευτικούς όρους που υποκρύπτουν μονιμότητα καταργούνται”.
Τέλος όσον αφορά την διαιτησία αναφέρεται πως “η προσφυγή στη διαιτησία γίνεται μόνο για θέματα που αφορούν στον καθορισμό βασικού μισθού ή/ και ημερομισθίου. Δεν περιλαμβάνεται κανένας άλλος κανονιστικός όρος προηγούμενων συλλογικών συμβάσεων”.
Αναλυτικά
Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται πως τα κατώτατα νόμιμα όρια μισθών και ημερομισθίων καθορίζονται σε σχέση με τα κατώτατα όρια των μισθών και ημερομισθίων της ισχύουσας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μειωμένα κατά 22%.
Όπως αναφέρει το έγγραφο για την εκ του νόμου εφαρμογή των νέων κατώτατων νόμιμων μισθών και ημερομισθίων δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων ενώ εργοδότες και εργαζόμενοι μπορούν να συμφωνήσουν μικρότερα ποσοστά μείωσης, ή καθόλου μείωση, αλλά σε καμία περίπτωση μεγαλύτερη μείωση από το 22%.
Συγκεκριμένα τα κατώτατα νόμιμα όρια μισθών και ημερομισθίων διαμορφώνονται ως εξής:
♦ Βασικό ημερομίσθιο 26,18 ευρώ, για τον ανειδίκευτο άγαμο εργατοτεχνίτη.
♦ Βασικός μηνιαίος μισθός 586,08 ευρώ, για τον ανειδίκευτο άγαμο υπάλληλο.
Όσον αφορά τα κατώτατα νόμιμα όρια μισθών και ημερομισθίων για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών η μείωση είναι 32% ενώ η αμοιβή των λεγόμενων μαθητευομένων ανέρχεται πλέον στο 68%, στα κατώτατα όρια των μισθών και ημερομισθίων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Συγκεκριμένα τα κατώτατα νόμιμα όρια μισθών και ημερομισθίων διαμορφώνονται ως εξής:
• Βασικό ημερομίσθιο 22,83 ευρώ, για τον ανειδίκευτο άγαμο εργατοτεχνίτη.
• Βασικός μηνιαίος μισθός 510,95 ευρώ, για τον ανειδίκευτο άγαμο υπάλληλο .
http://www.alterthess.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου