"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται
φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον…"

Κ.Βάρναλης

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Ελλάδα- Ισπανία κοινός αγώνας

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει τις μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας στην Ισπανία στα πλαίσια της πετυχημένης 24ωρης απεργίας στις 29 Μάρτη που έδειξε την απομόνωση της κυβέρνησης Ραχόι. Στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης σε όσους αγωνίζονται ενάντια στη βαρβαρότητα της πολιτικής των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Ο διεθνισμός και η κοινή πάλη των εργαζόμενων είναι μόνη ελπίδα σε μια εποχή που η ΕΕ ερήμην των λαών έχει κάνει υπέρτατο νόμο την κερδοσκοπία του κεφαλαίου και των τραπεζών.
Η επίθεση στο παρόν και το μέλλον της εργαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας στις χώρες της Ευρώπης με μέτρα που αποτελούν την αντιγραφή της ίδιας καταστροφικής πολιτικής των Μνημονίων στην Ελλάδα, αναδεικνύει τον κοινό εχθρό για τους εργαζόμενους: είναι οι κυβερνήσεις, η Τρόικα των ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ και το ευρωπαϊκό κεφάλαιο που θέλουν να ξεπεράσουν την κρίση του καπιταλισμού σε βάρος της ζωντανής εργασίας. Μια κρίση που όχι μόνο δεν ελέγχεται με τους μηχανισμούς της Τρόικας που κραύγαζαν ότι είναι «ελληνική ιδιαιτερότητα» αλλά αντίθετα απλώνεται.
Αυτή η επιλογή γεννά την πολιτική που βάζει την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, τη σταθερότητα του ευρώ και τη σωτηρία των τραπεζών πάνω από τις κοινωνικές ανάγκες και τις δημοκρατικές ελευθερίες. Αυτή η πολιτική αποτυπώνεται στα Μνημόνια της Τρόικας και στη νέα Συμφωνία για το Ευρώ.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει την ωμή βία των μηχανισμών καταστολής στην Ισπανία και χαιρετίζει το κουράγιο και τη μαχητικότητα των αγωνιζόμενων. Στο κοινό αγώνα ενάντια στο κοινωνικό σκοτάδι που φέρνει η πολιτική κυβερνήσεων-ΕΕ-ΔΝΤ, οι λαοί και οι εργαζόμενοι θα βγούνε νικητές. Ο δρόμος για αυτή τη νίκη περνάει από τη διεθνιστική αλληλεγγύη και την κοινή πάλη ενάντια στην ΕΕ και τους θεσμούς της.

Καταγγελία της ΕΑΑΚ για τη δολοφονική παρακρατική επίθεση στη Φυσικομαθηματική του ΕΚΠΑ

Η ΕΑΑΚ καταγγέλλει την δολοφονικής έμπνευσης, προσχεδιασμένη επίθεση ενάντια σε αγωνιστές του φοιτητικού και νεολαιίστικου κινήματος, μέλη της ΕΑΑΚ και άλλων οργανωμένων δυνάμεων, στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης του ΕΚΠΑ. 
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση καλά οργανωμένου σχεδίου ακροδεξιών και παρακρατικών στοιχείων με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό - γκλομπς, λοστούς, σφυριά, κράνη - μπροστά στο χώρο παρέμβασης του σχήματος ΑΕΠ - ΕΑΑΚ, ακόμα και στην ίδια τη συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου Φυσικού! Αποτέλεσμα της τραμπουκικής αυτής επίθεσης ήταν ο τραυματισμός και η μεταφορά στο νοσοκομείο 4 μελών της ΕΑΑΚ και μελών του φοιτητικού συλλόγου φυσικού.
Η επίθεση αυτή μόνο τυχαία δεν είναι. 
Συνδέεται με την ένταση της επίθεσης του κεφαλαίου και του μαύρου μετώπου κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ που την υλοποιεί σε βάρος των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων της πλειοψηφίας, την σκλήρυνση του πολιτικού συστήματος που συνδυάζεται μέσα από την όξυνση της ιδεολογικής τρομοκρατίας και της καταστολής.
Ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο, στα πλαίσια της ιδεολογικής τρομοκρατίας, η ακροδεξιά ρητορεία (στοχοποίηση μεταναστών, αντιαριστερή υστερία) που υιοθετούν από κοινού τα κόμματα που έχουν συστρατευθεί στην επέλαση των μέτρων και της δανειακής σύμβασης, όπως και το προμοτάρισμα της χρυσής αυγής από τα ΜΜΕ, προλειαίνουν το έδαφος για τη νομιμοποίηση της δράσης των επίδοξων δολοφόνων. 
Όπου δεν φτάνει το γκλομπ στις διαδηλώσεις, η τρομοκρατία της χρεοκοπίας, η απειλή της απόλυσης, φτάνει το μακρύ χέρι του παρακράτους των απρόκλητων επιθέσεων ακροδεξιών συμμοριών σε βάρος των αγωνιστών και των μεταναστών.
Ταυτόχρονα, η σημερινή επίθεση στοχεύει στο χτύπημα των αγώνων του φοιτητικού κι ευρύτερα του λαϊκού κινήματος, στην διάλυση των συλλογικών διαδικασιών, στην σπίλωση του Πανεπιστημιακού Ασύλου, στον περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών του λαού. 
Η στοχοποίηση κι η επίθεση σε βάρος των αγωνιστών του κινήματος μέσα στο Άσυλο, την ώρα ακριβώς που διεξάγονταν Γενικές Συνελεύσεις φοιτητικών συλλόγων, αποτελεί μέρος της προσπάθειας για τη συνολική τρομοκράτηση των εργαζόμενων και της νεολαίας, τον εκβιασμό του λαού και την ενίσχυση της προσπάθειας για τρομοκράτηση του λαού και της νεολαίας ώστε να περάσει ο οδοστρωτήρας της αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης σε παιδεία - εργασία - δημοκρατία.
Η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι άμεση, μαζική, μαχητική από το ίδιο το φοιτητικό κίνημα το οποίο χρειάζεται να περιφρουρήσει πολιτικά και οργανωτικά τις συλλογικές του διαδικασίες.
Σε μία περίοδο μάλιστα που κρίνονται συνολικά οι όροι ύπαρξης του φοιτητικού κινήματος στη νέα εποχή του Πανεπιστημίου της κρίσης και του μνημονίου, το μαχητικό φοιτητικό κίνημα δεν τρομοκρατείται, δεν καταστέλλεται. Συνεχίζουμε στο δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα διαρκείας, ανατρέποντας την πολιτική που θέλει να διαγράψει τη γενιά μας από την ιστορία και όλους όσους τη στηρίζουν και την προωθούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, μέχρι τη νίκη!!

Ε.Α.Α.Κ. σε Α.Ε.Ι.-Τ.Ε.Ι.

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης χαιρετίζει τη σημερινή αθώωση των 11 κατηγορούμενων μαθητών


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης χαιρετίζει τη σημερινή αθώωση των 11 κατηγορούμενων μαθητών του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. Δεν είναι πρώτη φορά άλλωστε που μαθητές οδηγούνται σε δίκη εξαιτίας της συμμετοχής τους σε κινητοποιήσεις και καταλήψεις. Αυτή τη φορά, όμως, το σχέδιο του Υπ. Παιδείας να καταστείλει και να ποινικοποιήσει τους αγώνες της μαθητικής νεολαίας κάνοντας χρήση της κατάπτυστης πράξης νομοθετικού περιεχομένου του Αρσένη, του «ιδιώνυμου» δηλαδή κατά των μαθητών, και ισοπεδώνοντας κάθε δημοκρατική εγγύηση, έπεσε στο κενό.
Τέτοιες ενέργειες έχουν μοναδικό στόχο να τρομοκρατήσουν τη νεολαία που αγωνίζεται και διεκδικεί το αυτονόητο δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση αλλά και όποιον άλλο αντιδρά στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας. Η αυταρχική αντιμετώπιση της νεολαίας την τελευταία περίοδο, με διώξεις βάσει τρομονόμου σε ανήλικους στη Λάρισα, με διωκόμενους μαθητές στο Κιλκίς απλά και μόνο επειδή συμμετείχαν σε διαμαρτυρία ενάντια στα μεταλλεία της περιοχής, με την κατάργηση του ασύλου, με τις μηνύσεις καθηγητών εναντίον αγωνιζόμενων φοιτητών, με τη «μηδενική ανοχή» και τη βίαιη φυσική καταστολή δείχνει το φόβο της εξουσίας απέναντι σε μια γενιά που  αγωνίζεται για να πάρει πίσω το μέλλον που της έχουν κλέψει. Η νεολαία, που αντιμετωπίζει τα κλεισίματα σχολείων, τη διάλυση των πτυχίων και της φοιτητικής μέριμνας, την εργασιακή ανασφάλεια και την ανεργία που πλησιάζει στο 40%, μπορεί να αποτελέσει τον «αστάθμητο παράγοντα», τον καταλύτη για ευρύτερες κοινωνικές ανατροπές.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που έχει πρωτοστατήσει μέσα στους νεολαιίστικους αγώνες των τελευταίων ετών, καλεί όλη τη νεολαία σε ένα Αγωνιστικό Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής, που θα μπορέσει μαζί με το υπόλοιπο λαϊκό και εργατικό κίνημα να ανατρέψει την άγρια επίθεση κυβέρνησης – ΔΝΤ – ΕΕ.

Δελαστίκ: «Είστε κυβέρνηση κλεφτών και απατεώνων» (video)

Ως κυβέρνηση κλεφτών και απατεώνων, χαρακτήρισε τη σημερινή κυβέρνηση ο δημοσιογράφος Γιώργος Δελαστίκ το πρωί στην εκπομπή της ΝΕΤ «Πρωινή ενημέρωση». Ο δημοσιογράφος του «Εθνους», επιτέθηκε κατά των κυβερνητικών πρακτικών που όπως λέει μετέτρεπε μέχρι τελευταία στιγμή καταθέσεις σε ομόλογα για να τα «κουρέψει», αλλά και κατά των πρακτικών που εφαρμόζει η Τρόικα με αφορμή διαρθρωτικά προβλήματα αλλά βασικό στόχο τη φτωχοποίηση όλων των Ευρωπαίων εργαζομένων.

Στο Αίγιο με το Αριστερό Βήμα

Αριστερό Βήμα Διαλόγου και Κοινής Δράσης





Εκδήλωση στο Αίγιο στο χώρο του  ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ (Παναγιωτοπούλων και επισκ. Τιμοθέου) , την Κυριακή, 1-4-2012 στις 11 π.μ.,

-Το ευρώ είναι σωτηρία;

-Eίναι καταστροφή η χρεοκοπία;

Ομιλητές: - Μαυροειδής Παναγιώτης, μέλος Πρωτοβουλίας κατά της
Ε.Ε.και του ευρώ.
          -Παπουλής Κώστας, πολιτικός και οικονομικός αναλυτής.


Πρωτοβουλία Αιγιαλέων για το διάλογο και την κοινή δράση της Αριστεράς.


Χτύπημα ενάντια στην κοινωνία η υπερψήφιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της νέας Συνθήκης του Ευρώ

Νέο χτύπημα ενάντια στον εργαζόμενο λαό και την κοινωνία αποτελεί η υπερψήφιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της νέας Συνθήκης για το Ευρώ από 194 βουλευτές των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Συμμαχίας. Με την κατάπτυστη αυτή απόφαση θεσπίζεται ο λεγόμενος ειδικός λογαριασμός που θα δεσμεύει τα δημόσια έσοδα για την εξυπηρέτηση του χρέους, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα μισθούς, συντάξεις, υγεία, παιδεία, δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες. Δεσμεύεται επίσης η Ελλάδα με τη νέα Συνθήκη για το Ευρώ να βάλει στο Σύνταγμά της τη δέσμευσή της για αιώνια λιτότητα και πάγωμα αυξήσεων, περιθωριοποίηση των κοινωνικών αναγκών και παράδοση των δημόσιων οικονομικών στη γραφειοκρατία της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην ευρωχούντα των πολυεθνικών και του κεφαλαίου.
Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και η Δημ. Συμμαχία θα είναι για πάντα υπόλογοι για αυτή την απόφαση. Τα παχιά λόγια του Σαμαρά για αναδιαπραγμάτευση της μνημονιακής και οι φλυαρίες του Βενιζέλου για ανάπτυξη αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι δεν έχουν την παραμικρή αξία, όταν προσπαθούν να δεσμεύσουν νομικά τη χώρα με κάθε δυνατό τρόπο σε ένα Μνημόνιο δίχως τελειωμό. Η ΔΗΜΑΡ του Κουβέλη πήρε πίσω στο παρά πέντε τη δέσμευσή της ότι θα ψηφίσει και αυτή, φοβούμενη το κόστος της ταύτισης με την πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, αλλά ο καιροσκοπισμός της δεν μπορεί να κρύψει ότι ανήκει στα εξαπτέρυγα του Μνημονίου.
Οι αποφάσεις του Μαύρου Μετώπου ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – κεφαλαίου δε δεσμεύουν τον ελληνικό λαό και την εργαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία. Η αντίσταση και οι αγώνες της κοινωνίας θα καταργήσουν αυτές τις συμφωνίες του πολιτικού σκηνικού της χρεοκοπίας. Ο δρόμος των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του λαού, περνά από την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ, από τη συνολικότερη ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και κεφαλαίου. 
Το γραφείο τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 29/3/2012

ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ετοιμάζουν χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο με πρόσχημα την αξιολόγηση

Προάγγελος απολύσεων μέσα σε κλίμα αυταρχισμού είναι όσα ανακοίνωσε εκ μέρους της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης Δημ. Ρέππας για το σύστημα που δήθεν θα αξιολογεί τους δημοσίους υπαλλήλους προκείμενου να πάρουν αύξηση ή προαγωγή. Άμεση συνέπεια είναι το διετές πάγωμα κάθε αύξησης για τους μισθούς πείνας.Βασική επιδίωξη των όσων ανακοίνωσε ο Ρέππας είναι να εμφανίσει ως αποτέλεσμα αξιολόγησης την απόλυση 150.000 εργαζομένων στο δημόσιο τομέα που έχουν ήδη συμφωνήσει ΠΑΣΟΚ – ΝΔ με ΕΕ και ΔΝΤ, μέσω της νέας δανειακής σύμβασης. Επιχειρείται να εμφανιστεί ότι αντίπαλος δεν είναι η πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ που απολύει, αλλά ο διπλανός που μπορεί να πάρει καλύτερη βαθμολογία. Κρύβουν όμως οι ανακοινώσεις πως όσο ψηλά και να αξιολογηθεί ένας υπάλληλος, θα κινδυνεύει με απόλυση μέχρι να συμπληρωθεί ο συμφωνημένος αριθμός.
Επιδίωξη είναι η θέσπιση ενός καθεστώτος εξάρτησης των υπαλλήλων από τη διοίκηση. Το γεγονός ότι η αξιολόγηση θα γίνεται με ασαφή κριτήρια όπως «διοικητική ικανότητα» και «συμπεριφορά» θα επιτρέπει στους γραφειοκράτες και τους κομματάρχες να επιβάλλουν τη σιωπή στο δημόσιο με το φόβο της απόλυσης ή της μισθολογικής καθήλωσης. Η αύξηση στους μισθούς και η προαγωγή αποκτά άμεση σχέση με το γλείψιμο των ανωτέρων και τη σιωπή μπροστά στην εκμετάλλευση, την αδικία και τη διαφθορά. Όπως ακριβώς στις μέρες της χούντας και του αυταρχικού μετεμφυλιακού κράτους.
Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται επίσης η σιωπή και η συναίνεση των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα για τη διάλυση των δημόσιων και κοινωνικών υπηρεσιών σε όφελος των ιδιωτών κερδοσκόπων που καραδοκούν να αναλάβουν αυτές τις υπηρεσίες, όπως συμβαίνει ήδη σε σημαντικό βαθμό στην υγεία.Το γεγονός ότι οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν τις 600.000, ότι η χώρα έχει έναν από πιο μικρούς δημόσιους τομείς στην Ευρώπη, σκοπίμως αποκρύπτεται από την κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ, προκείμενου να μη γίνει φανερό ποιες θα είναι οι συνέπειες στη ζωή της κοινωνικής πλειοψηφίας από την ουσιαστική διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών. Η ΕΕ αναδεικνύεται σαν μια ζώνη βαρβαρότητας όπου οι δημόσιες δαπάνες στη δημόσια υγεία ή παιδεία (αντί για τις τράπεζες) θεωρούνται χαμένα λεφτά.Υλοποιώντας αυτές τις αντικοινωνικές επιλογές για χάρη των τραπεζιτών και των επιχειρηματιών που αναζητούν νέα κέρδη και αγορές, το πολιτικό σκηνικό της χρεοκοπίας θέλει να σώσει και το κομματικό κράτος με τους μηχανισμούς του ρουσφετιού.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα στηρίξει με κάθε δύναμη τον αγώνα των εργαζομένων για να σαρωθεί η πολιτική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που χαράζουν από κοινού με ΕΕ, ΔΝΤ και κεφάλαιο. Θα παλέψει για ένα άλλο δημόσιο τομέα, προσανατολισμένο στις κοινωνικές ανάγκες που θα αξιοποιεί το εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, αλλά και τον πλούτο και τις υποδομές της χώρας.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε ένα αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής για ανοίξει ένας άλλος δρόμος, πέρα από τον κόσμο της χρεοκοπίας, της ανεργίας και φτώχειας. Ο δρόμος της αντικαπιταλιστικής ανατροπής. 
Το γραφείο τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 29/3/2012

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Για την τραμπούκικη επίθεση ακροδεξιών ενάντια στο φοιτητικό κίνημα

Για την τραμπούκικη επίθεση ακροδεξιών ενάντια στο φοιτητικό κίνημα και τον τραυματισμό αγωνιστών της ΕΑΑΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ 
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει την τραμπούκικη επίθεση που πραγματοποίησε ακροδεξιά συμμορία την Πέμπτη 29 Μαρτίου στο χώρο του Ε.Κ.Π.Α. (Μαθηματικό και Φυσικό) και ενώ πραγματοποιούνταν γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων.  Η απρόκλητη αυτή επίθεση των ακροδεξιών τραμπούκων, γνωστών για τις υπόγειες σχέσεις που διατηρούν με το βαθύ κράτος και τις δυνάμεις καταστολής, οπλισμένων με κλομπ και άλλα αντικείμενα, στόχο είχε το φοιτητικό κίνημα και τις συλλογικές του διαδικασίες καθώς και τους αριστερούς φοιτητές που μάχονται στην πρώτη γραμμή του, τα μέλη της ΕΑΑΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δύο εκ των οποίων τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.  
Η επιδρομή των ακροδεξιών εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο του μαύρου μετώπου συγκυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ για την κατατρομοκράτηση και τον εκβιασμό του λαού, με το χτύπημα στους αγώνες και τις συλλογικές του διαδικασίες, έτσι ώστε να λυγίσει κάτω από το βάρος της εντεινόμενης αντιλαϊκής πολιτικής.  Συνδέεται με την επίθεση των τελευταίων ημερών από τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, με επίσημη ακροδεξιά ρητορεία και πρακτική, στοχοποιώντας τους μετανάστες, δίνοντας χώρο και νομιμοποίηση στους ακροδεξιούς δολοφόνους.  Συνδέεται με τη γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει και να παρουσιάσει το πανεπιστήμιο ως «άντρο ανομίας και ανασφάλειας», να προχωρήσει στην πράξη η παραβίαση του ασύλου από τις αστυνομικές δυνάμεις και να το παραδώσει στις δυνάμεις της αγοράς, του κέρδους και της καταστολής.
Η απάντηση θα δοθεί -όπως δόθηκε και σήμερα- από το ίδιο το μαζικό ανατρεπτικό φοιτητικό κίνημα που θα περιφρουρήσει και θα δυναμώσει τις συλλογικές διαδικασίες και την πάλη του. Θα είναι απάντηση πολιτική, αποφασιστική, μαχητική μαζί με την υπόλοιπη νεολαία και τους εργαζόμενους για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κρίσης και των μνημονίων. Για το τσάκισμα του μαύρου μέτωπου που την προωθεί και της κρατικής, παρακρατικής και ακροδεξιάς βία που τη συνοδεύει. Για να ηττηθεί ο τρόμος και να ξαναζωντανέψει η ελπίδα. 
Αθήνα 29/3/2012

Επίθεση φασιστών σε μέλη της ΕΑΑΚ

Σήμερα Πέμπτη 29/3 μια ομάδα κρανοφόρων της Χρυσής Αυγής και της ακροδεξιάς οργάνωσης Δράσις-ΚΕΣ, επιτέθηκε σε φοιτητές στη Σχολή Θετικών Επιστημων στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες 40 κρανοφόροι με ρόπαλα και τσεκούρια εισέβαλαν στην Μαθηματική σχολή και επιτέθηκαν σε μέλη της ΕΑΑΚ και αναρχικούς φοιτητές. Πολλοί από τους επιτιθέμενους φασιστές ήταν συμφωνα με τις μαρτυρίες μεγάλης ηλικίας -35 ετών- και αρκετά έμπειροι σύμφωνα με τον τρόπο δράσης τους.
Στην συνέχεια οι τραμπούκοι εισέβαλαν στην αίθουσα όπου πραγματοποιούνταν συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου του Φυσικού και κυνήγησαν τους φοιτητές, διαλύοντας στην πράξη τη συνέλευση. Οι φοιτητές κατάφεραν να διαφύγουν από την πίσω πόρτα της αίθουσας ενώ οι Χρυσαυγίτες απομακρύνθηκαν στη συνέχεια από το πανεπιστήμιο. Τα ακροδεξιά στοιχεία προκάλεσαν υλικές καταστροφές στα τμήματα του Μαθηματικού και Φυσικού. Κάποιοι φοιτητές κατάφεραν να προβάλουν αντίσταση και συγκρούστηκαν με τους φασίστες.Μετά το τέλος των συγκρούσεων ακολούθησε αντιφασιστική πορεία στις γύρω απο το πανεπιστήμιο γειτονιές.
Ομάδα φασιστών όμως λίγη ώρα αργότερα επιτέθηκε σε φοιτητές και στην φιλοσοφική σχολή. Με ανακοίνωση της η Χρυσή Αυγή δηλώνει ότι δεν έχουν μέλη της καμία σχέση με τα γεγονότα. Οι μαρτυρίες -και η άμεση αντίδραση της φασιστικής οργάνωσης- δεν συνηγορούν απλώς σε εμπλοκή μελλόν της, αλλά σε οργανωμένο σχέδιο της ΧΑ, να επιτεθεί σε πανεπιστημιακό χώρο.
Προκλητική η κάλυψη από τα ΜΜΕ
Προκλητική με ελάχιστες εξαιρέσεις είναι η κάλυψη του γεγονότος από τα ΜΜΕ. Στην πλειοψηφία τους κάνουν λόγο για αντιεξουσιαστές ή κρανοφόρους που επιτέθηκαν σε απλούς φοιτητές, αναπαράγοντας την γνωστή ιδεοληψία για πανεπιστήμια-εστίες εγκληματιών. Μάλιστα πολλοί δημοσιογράφοι δεν διστάζουν να αναφέρουν ότι είχε προηγηθεί αναίτια επίθεση αναρχικών σε τραπεζάκια φοιτητικής νεολαίας.

Για το θάνατο του Γιάννη Μπανιά

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκφράζει τη μεγάλη θλίψη της για την απώλεια του συντρόφου Γιάννη Μπανιά. Με τους αγώνες του για δημοκρατία και σοσιαλισμό, με την επιμονή του στο αίτημα της κομμουνιστικής ανανέωσης, με την ενεργό δράση του στο πλευρό των κινημάτων, αποτελεί ένα κομμάτι της ιστορίας της Αριστεράς στον τόπο μας. Αποτελούν σημαντικές παρακαταθήκες η υπεράσπιση της κομμουνιστικής φυσιογνωμίας και αναφοράς, αλλά και η αντίστασή του στη συναίνεση της Αριστεράς το 1989 καθώς και στα χρόνια που ακολούθησαν. Συμπορευτήκαμε πολλές φορές μαζί του σε αγώνες και κινήματα, βρεθήκαμε στο ίδιο μετερίζι σε δύσκολες εποχές και σήμερα αισθανόμαστε φτωχότερες και φτωχότεροι.
Στην οικογένεια και τους συντρόφους του της ΑΚΟΑ και του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουμε τα πιο βαθιά, ειλικρινή και συντροφικά συλλυπητήριά μας. 

Το γραφείο τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

«Κούρεμα» των ταμειακών διαθεσίμων των ΝΠΔΔ: Έγκλημα προμελετημένο και διαρκές!

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει τη μετατροπή από την Τράπεζα της Ελλάδος σε ομόλογα των ταμειακών διαθεσίμων των ΝΠΔΔ και το «κούρεμά» τους στη συνέχεια. Πρόκειται για προμελετημένο και διαρκές έγκλημα εναντίον των εργαζομένων και της κοινωνίας.
Η υποχρεωτική κατάθεση με βάση το νόμο 2469/1997 όλων των ταμειακών διαθεσίμων στο «Κοινό Κεφάλαιο ΝΠΔΔ και ΑΦ», ένα επενδυτικό κεφάλαιο που το διαχειριζόταν η Τράπεζα της Ελλάδος, εν λευκώ, έδωσε τη δυνατότητα για πολλά χρόνια το δημόσιο να χρησιμοποιεί τις κρατικές επιχορηγήσεις ως «ζεστό χρήμα» για την ανακύκλωση του δημόσιου χρέους και τώρα να μεταφέρει στις πλάτες των δημόσιων οργανισμών τη χασούρα από το PSI.
Υπαρκτό είναι το ερώτημα τα ταμειακά διαθέσιμα αυτά να χρησιμοποιήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα και για να διευκολυνθούν έγκαιρα Έλληνες και ξένοι «επενδυτές» να απαλλαγούν από τυχόν ελληνικά ομόλογα που μπορεί να κατείχαν. Το αποτέλεσμα είναι αυτή τη στιγμή δεκάδες νοσοκομεία, Πανεπιστήμια, ΤΕΙ και άλλοι δημόσιοι φορείς απειλούνται με άμεση και μόνιμη αδυναμία λειτουργίας. Χρήματα για προμήθειες απαραίτητων υλικών, για λειτουργικές δαπάνες, για μισθοδοσίες απλώς διαγράφηκαν!
Λέμε ότι το έγκλημα ήταν προμελετημένο γιατί τόσο στην Τράπεζα της Ελλάδος όσο και στα στελέχη της κυβέρνησης ήταν γνωστό πολύ καιρό πριν ότι αυτό θα συνέβαινε, εφόσον για 15 χρόνια ήξεραν ότι τα ταμειακά διαθέσιμα μετατρέπονταν σε ομόλογα και άρα θα πήγαιναν σε «κούρεμα». Επιπλέον, είναι προφανές ότι θέλουν να αξιοποιήσουν και αυτή την κατάσταση για να εκβιάσουν για στήριξη των κομμάτων του Μνημονίου στο όνομα ότι ίσως και μετεκλογικά δοθούν κάποιες έκτακτες επιχορηγήσεις. Δείχνει αυτό πόσο άμεσα και τραγικά επικίνδυνη, αλλά και κυνική είναι η πολιτική που ασκείται. Ένας δρόμος υπάρχει: ο παλλαϊκός – πανεργατικός ξεσηκωμός άμεσα για την ανατροπή των Μνημονίων και των κυβερνήσεών τους.
Ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα είμαστε στο πλευρό όλων των κινητοποιήσεων που θα αποφασιστούν για να απαιτηθεί η άμεση καταβολή όλων των αναγκαίων χρηματοδοτήσεων στους δημόσιους φορείς.

Εκδήλωση από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αν. Αττικής




Δελτίο Τύπου
  
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αν. Αττικής σας καλεί σε ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ

«Υπάρχει άλλος δρόμος για την έξοδο από την κρίση»

• Η αλήθεια για την κρίση και η διέξοδος σε όφελος των εργαζομένων

• Πως μπορούν να νικήσουν οι εργατικοί και λαϊκοί αγώνες. Η παρέμβαση μας

• Η πρόταση κοινής δράσης για Αγωνιστικό Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής στις δυνάμεις της αριστεράς και τους αγωνιστές. 

Την Παρασκευή 30/3 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης,  7.00μ.μ.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

Δεσύλλας Δημήτρης
Τοπάλλης Βασίλης


Μπορούμε να τους ανατρέψουμε!

Ο αγώνας για γη και ελευθερία συνεχίζεται

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χαλκιδικής 
Η απάντηση στους μεγαλοεργολάβους και τους απολογητές τους στα ΜΜΕ δεν άργησε να έρθει. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των πρωτοβουλιών κατοίκων και των αγωνιζόμενων κομματιών, να γίνουν οι παρελάσεις  διαδηλώσεις ανατροπής, χιλιάδες κάτοικοι των χωριών τις Β. Χαλκιδικής έδωσαν το παρόν από νωρίς στην Ιερισσό. Απέναντι στους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής και τις αστυνομικές δυνάμεις, οι κάτοικοι κατέστησαν σαφές πως όσες συμφωνίες και αν συνάψουν κάτω από το τραπέζι με την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., όσες φορές και αν χρησιμοποιήσουν τους τραμπούκους για να δείρουν τους κατοίκους, όσες φορές και αν παρατάξουν την αστυνομία για να καταστείλει, τόσο η μάχη για διεκδίκηση καλύτερων όρων διαβίωσης, αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και αξιοπρεπών όρων δουλειάς και επιβίωσης θα φουντώνει.
Μια μάχη απέναντι στις επιλογές του κεφαλαίου και της πολιτικής του αυτή τη στιγμή όσο και αν είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι δεν μπορεί παρά να είναι αντικαπιταλιστική καθώς το ίδιο το σύστημα γεννά τους Πάχτες, Μπόμπολες και το σύνολο της πριμοδότησης του κέρδους έναντι της ζωής και του περιβάλλοντος, δεν μπορεί παρά να είναι και μια μάχη αξιοπρέπειας.
 Αξιοπρέπεια απέναντι σε αυτούς που βγήκαν πάλι στην εξέδρα των επισήμων ζητώντας ψήφο, αξιοπρέπεια απέναντι σε κάθε μορφής κατασταλτικό μηχανισμό που θέλει να ακυρώσει τις αποφάσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων ενάντια στην καταστροφή, αξιοπρέπεια αυτών που δίνουν εδώ και χρόνια τον αγώνα και δεσμεύονται ότι δεν θα τον σταματήσουν.
Η απάντηση των κατοίκων: Η επιβεβαίωση της στοχοποίησης των πολιτικών υπευθύνων κατά τη σημερινή παρέλαση ήρθε πολύ γρήγορα, καθώς χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής και αλληλέγγυοι ήρθαν απέναντι στο πραγματικό πρόσωπο της πολιτικής τους. Μετά τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις σε Ιερισσό και Μεγάλη Παναγία, δεκάδες διμοιρίες ΜΑΤ, κλούβες, περιπολικά έπιασαν το νήμα της καταστροφικής ¨εκδρομής¨ των υπαλλήλων της εταιρίας στο βουνό που είχε γίνει στις 20 Μαρτίου. Οι δυνάμεις αυτές αποβιβάστηκαν κυριολεκτικά στην περιοχή (τέτοια δύναμη δεν δικαιολογεί ολόκληρη η κεντρική Μακεδονία) και με πρωτοφανή βιαιότητα, βροχή από χημικά, άγριο κυνηγητό και προσαγωγές προσπάθησαν να επιβάλλουν καθεστώς γκρίζας ζώνης μεταξύ των χωριών και της ορεινής περιοχής.
Διαψεύδοντας θέσεις περί μειοψηφιών και περιθωριακών ακτιβιστών, οι κάτοικοι κλιμακώνουν τον αγώνα τους απέναντι στη νέα επίθεση του κράτους. Δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αφήσουν το βουνό στις ορέξεις των πολυεθνικών και ότι η ανάπτυξη της τρόικας και της κυβέρνησης που τους δίνει το σχοινί που θα κρεμαστούν δεν τους χωράει. Ο αγώνας για το περιβάλλον δεν μπορεί να μην είναι αγώνας ενάντια στα μνημόνια, δεν μπορεί να μην είναι αγώνας  οργανωμένος από τις ίδιες τις συνελεύσεις κατοίκων, και επειδή ακριβώς είναι τέτοιος δείχνει τις αντοχές, τη δυναμική και τη μαχητικότητά του.Μόνο ισχυρές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ της δημοτικής αρχής και της πολυεθνικής θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τα σημερινά γεγονότα. Αυτό που αντιλαμβάνεται η πολιτική του κεφαλαίου σαν συμφέρον του τόπου και σαν πολιτική για τους κατοίκους συγκρούστηκε με τη πραγματική θέληση των κατοίκων. Η αντίληψη περί συναίνεσης και συμφιλίωσης έσπασε. Δεν λένε και οι δύο πλευρές τα ίδια δεν εκπροσωπούν και οι δύο τους κατοίκους, δεν παλεύουν για τα ίδια συμφέροντα.
Η σημερινή σύγκρουση δείχνει την αταλάντευτη πάλη του λαού απέναντι στις πολυεθνικές και την πολιτική κυβέρνησης -ΕΕ -ΔΝΤ, και αυτή η σύγκρουση θα συνεχιστεί.
-Έξω οι χρυσοθήρες από τη Β. Χαλκιδική.
- Εθνικοποίηση του ορυκτού πλούτου με κοινωνικό έλεγχο.
- Κατάργηση του χουντικού μεταλλευτικού κώδικα – Αποχαρακτηρισμός της περιοχής από μεταλλευτική.
- Άμεση αποκατάσταση της περιοχής από τις ζημιές που έχει προκαλέσει η ανεξέλεγκτη δράση των εταιριών.
- Όχι στην βίαιη επιβολή τριτοκοσμικών μοντέλων «ανάπτυξης»
- Αυτοδιάθεση των τοπικών κοινωνιών.  
Τ.Ε ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Χαλκιδικής

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΘΕΛΕΙ ΝΕΚΡΟ Η ΕΛ.ΑΣ - Απαγορεύουν τις αντιασφυξιογόνες μάσκες στις διαδηλώσεις

Η χρήση αντιασφυξιογόνων μασκών από διαδηλωτές, στη διάρκεια επεισοδίων, μπαίνουν στο «στόχαστρο» των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Οι αξιωματούχοι αναζητούν νομική «φόρμουλα» προκειμένου να απαγορευθεί σε διαδηλωτές να φορούν τέτοιου είδους μάσκες αφού όπως αναφέρουν «τους κάνουν ιδιαίτερα «ανθεκτικούς» σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις των ΜΑΤ και οδηγεί σε σημαντική αύξηση – περίπου τριπλασιασμός – στην χρήση δακρυγόνων». Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι «οι αντιεξουσιαστές που φορούν μαζικά αντιασφυξιογόνες μάσκες ουσιαστικά εξουδετερώνουν τα χημικά που ρίχνει η Αστυνομία, δεν υποχωρούν, πετροβολούν διαρκώς τις διμοιρίες των ΜΑΤ και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμού αστυνομικών αφού πλέον οι συγκρούσεις γίνονται σώμα με σώμα».
Επιπλέον – σύμφωνα με τους αστυνομικούς – οι συγκρούσεις αποκτούν μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πόλιτη ζήτησαν γραπτή ενημέρωση από αξιωματικούς άλλων ευρωπαικών χωρών – Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Σλοβακία και άλλες – σχετικά με τα αστυνομικά μέτρα και το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο αντιμετωπίζουν την χρήση αντιασφυξιογόνων μασκών από άτομα που πρωταγωνιστούν σε επεισόδια.
Από τις απαντήσεις που έχουν λάβει προκύπτει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ειδική νομοθεσία για την απαγόρευση τέτοιου είδους προστατευτικού εξοπλισμού αλλά μπορεί να ενταχθεί στο νομοθετικό πλαίσιο περί απαγόρευσης κάλυψης των χαρακτηριστικών του προσώπου», δηλαδή ουσιαστικά για τον νόμο «περί απαγόρευσης της κουκούλας», που έχει ουσιαστικά καταργηθεί στην χώρα μας.
Γι αυτό λοιπόν εξετάζεται η δημιουργία ενός αντίστοιχου νέου νομοθετικού πλαισίου με «στόχευση» αυτήν τη φορά, τις αντιασφυξιογόνες μάσκες. Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ μελετούν ακόμη από αυτήν την απαγόρευση να εξαιρεθούν εκπρόσωποι των ΜΜΕ. Επιπλέον τα αρμόδια στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη εξετάζουν την αλλαγή του νόμου για τις μολότοφ, προκειμένου να ενταχθούν στα άρθρα 270 και 272 του Ποινικού Κώδικα για την κατοχή εκρηκτικών υλών με αυστηρότερες ποινές

πηγή :konserbokoyti.blogspot.com

Ρατσιστική επίθεση: Στοχεύουν τους μετανάστες, χτυπούν το λαό

Δεν ενοχλεί η φτώχεια και η ανεργία, αλλά οι μετανάστες;

Φάτε κύριοι, φάτε, αυτή η όρεξη είναι δική σας / Μέχρι να μπουχτίσετε, να σκάσετε, να αηδιάσετε / Και αν σηκώσουν το κεφάλι / Βασανίστε, σκοτώστε, διώξτε, φυλακίστε». Μαζί με την καπιταλιστική κρίση οι κυρίαρχες τάξεις εξαπέλυσαν τεράστιες επιθέσεις σε κάθε επίπεδο, με γκεμπελίστικες μεθόδους, με δημαγωγία και μαύρη προπαγάνδα γύρω απ’ τον πατριωτισμό, μία «νέα κοινωνία», «ή βουλιάζουμε ή αλλάζουμε» κ.λπ. Κι όπου δεν έφτασαν τα ψέματα και η πολιτική τους έδειξαν τα δόντια τους: γκλομπ, βόμβες, προβοκάτσια και κάθε είδους βία. 
του Σεϊτ Αλντογαν* 

Κι από κοντά βομβάρδισαν τις μάζες με ψέματα. Τα ΜΜΕ άνοιξαν τη βρύση της δηλητηρίασης. Ψευτοδιλήμματα, αποπροσανατολισμός…
Ένα από τα αγαπημένα τους ζητήματα είναι το θέμα των μεταναστών. Ειδικά αυτές τις μέρες είναι στην ημερήσια διάταξη το μεταναστευτικό ζήτημα. Σχεδόν σε καθημερινή βάση τα ΜΜΕ κάνουν αναφορά στην «ιστορική Αθήνα», το «κέντρο που στενάζει» το κλείσιμο των επιχειρήσεων, τη δημόσια ασφάλεια. Μαύρο πρόβατο είναι ο μετανάστης. Τα αστικά κόμματα ανακοινώνουν σχέδια απαλλαγής απ’ τους μετανάστες και συναγωνίζονται ποιος θα δείξει πιο σκληρό πρόσωπο. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις σκούπα και η τρομοκρατία.
Δεν είναι τυχαίο βέβαια, το ότι επιτίθενται τώρα με τον πιο άγριο τρόπο στους μετανάστες. Μια πέτρα, πολλά πουλιά. «Να φύγουν οι μετανάστες» για να έχουν δουλειά οι Έλληνες, «η οικονομία δεν σηκώνει αυτό το βάρος», «οι μετανάστες δυναμιτίζουν την δημόσια γαλήνη» κλπ.
Σε όλη την ιστορία του καπιταλισμού το κεφάλαιο και οι εκπρόσωποι του για να εξουδετερώσουν και να αποπροσανατολίσουν τις μάζες δεν δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν προβοκάτσια, τεχνητές σκευωρίες, βία, ψέματα. Σκοτώνουν, λεηλατούν, τρομοκρατούν, αλλά ποτέ δεν φταίει το σύστημα τους. Πάντοτε υπάρχουν αποδιοπομπαίοι τράγοι. Αν δεν υπάρχουν θα δημιουργήσουν.
Ας πούμε, η ανεργία, η φτώχεια, η κατάργηση των δικαιωμάτων δεν είναι τρομοκρατία. Τρομοκρατία είναι ένα κυπελλάκι γιαούρτι που τρώει ο Πάγκαλος. Η πρώτη περίπτωση είναι εφαρμογή των βρόμικων πολιτικών του κεφαλαίου, που πρέπει να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι ως μοίρα. Η δεύτερη, συζητείται μέρες ολόκληρες και να «αναλύεται» απ’ τα παπαγαλάκια του κεφαλαίου ως καταπάτηση των δημοκρατικών θεσμών, περιορισμό των ελευθεριών.
Το επόμενο διάστημα το κεφάλαιο και οι εκπρόσωποί του θα καλλιεργήσουν μια συστηματική προπαγάνδα εναντίον των μεταναστών. Ο Καρατζαφέρης βγήκε ανοικτά και στοχοποίησε τους μετανάστες. Δεν δημιουργούνται κίνδυνοι δολοφονιών μεταναστών; Ο αρχηγός του ΛΑΟΣ ζήτησε να οπλιστεί ο κόσμος. Δηλαδή σε μία «δημοκρατική» χώρα έδειξε τους μετανάστες ως αιτία των κακών, όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να πάρει τα όπλα και να τους καθαρίσει. Καταρχήν, ο Καρατζαφέρης και κάθε Καρατζαφέρης πρώτα είναι εχθρός του λαού του και ύστερα του μετανάστη. Να είσαι με τον εργάτη και τον εργαζόμενο και να είσαι εχθρός του μετανάστη, δεν γίνεται. Αυτή η εχθρότητα προέρχεται από την ταξική ουσία, η οποία φορά την μάσκα του πατριωτισμού.
Ξέρουμε τον πατριωτισμό τους. Ο πατριωτισμός τους εκφράζεται ενάντια στους φτωχούς μετανάστες, αλλά μπροστά στις μονοπωλιακές εταιρίες μοιάζουν σαν βρεγμένες γάτες. Αυτοί πούλησαν τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα στις μονοπωλιακές διεθνές εταιρίες κεφαλαίων, στην ΕΕ, στο ΔΝΤ.
Όταν καταδίκασαν τον κόσμο στην πείνα, την ανεργία και την εξαθλίωση, ο κόμπος δεν είχε φτάσει στο χτένι αλλά έφτασε με τους μετανάστες. Στάζει βρομιά από το στόμα της αστικής τάξης. Βάζουν μπρος όλους τους μηχανισμούς της προπαγάνδας για να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι δήθεν τον σκέφτονται και προσπαθούν να φροντίζουν για την ασφάλεια του. Αυτοί που δεν προστάτεψαν τον ελληνικό λαό από ΔΝΤ και ΕΕ, τον προστατεύουν από τον εξαντλημένο μετανάστη. Δεν κάλεσαν, φυσικά, τον ελληνικό λαό να αρνηθεί τις βάρβαρες επιθέσεις του κεφαλαίου, αλλά τον καλούν να εξοπλιστεί ενάντια στους μετανάστες για να σκοτώσει.
Από την άλλη, δεν είναι περίεργο που κανένας εισαγγελέας δεν έκανε ούτε μία ερώτηση στον Καρατζαφέρη, γιατί στοχοποιεί τον μετανάστη εργαζόμενο και γίνεται έτσι υποκινητής δολοφονιών κ.α. Φυσικά δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο...
Οι εργάτες και οι εργαζόμενοι δεν κινδυνεύουν από τον μετανάστη, αλλά από την πολιτική του κεφαλαίου. Ποιος είναι ο πραγματικός κίνδυνος; Είναι να διωχτούν ακόμα μερικές εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι απ’ τη δουλειά, να καταργηθούν οι κατακτήσεις και οι συλλογικές συμβάσεις, να μπει σε υποθήκη το μέλλον των παιδιών, να καταντήσουν οι συνταξιούχοι να ψάχνουν τρόφιμα στα σκουπίδια, να φοβούνται οι εργαζόμενοι μήπως ήρθε η σειρά τους, να μπουν στον μακρύ κατάλογο της ανεργίας, να φοβούνται να αρρωστήσουν, να πληρώσουν χαράτσια. Μήπως όλα αυτά τα έκαναν οι μετανάστες; Θες δεν θες αναρωτιέσαι. Πως και δεν πήραμε χαμπάρι ότι το μέλλον του ελληνικού λαού μπήκε σε υποθήκη από μετανάστες και όχι από το κεφάλαιο;

Τρομοκρατία είναι να χάνεις το ψωμί σου
Η κυβέρνηση ασκεί μια τεράστια τρομοκρατία ενάντια των μαζών: Να φοβούνται οι γονείς πώς θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους, να φοβούνται πώς θα πληρώσουν το ενοίκιο, να φοβούνται ότι θα χάσουν το σπίτι τους. Αυτή η τρομοκρατία προέρχεται από το κεφάλαιο και όχι από τους μετανάστες. Ο όρος της τρομοκρατίας δεν σημαίνει μόνο φυσική βία. Μεγαλύτερη τρομοκρατία είναι να χάνει κανείς το ψωμί, την δουλειά, τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του.
Οι μετανάστες δεν είναι ανεξάρτητοι απ’ αυτά. Το κεφάλαιο πάντοτε προωθεί τον αποπροσανατολισμό των μαζών για να διαιωνίσει το σύστημά του, όπου δεν χωρούν οι ανθρώπινες αξίες. Εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες προσέφεραν στην ελληνική οικονομία και συνεχίζουν να προσφέρουν. Στις αγροτικές δουλειές, σε οικοδομές, μεταφορές, καθαριότητα και σε πολλούς άλλους κλάδους, εργάστηκαν και εξακολουθούν να εργάζονται οι μετανάστες. Στην ανάπτυξη της οικονομίας είχαν ένα σημαντικό μερίδιο. Όμως, ως μάζα φτηνής εργασίας και ως μέσον ανταγωνιστικότητας ενάντια στην ντόπια εργατική τάξη. Είναι μία μάζα που πάντα είναι κατάλληλη για άγρια εκμετάλλευση, ψέματα και προπαγάνδα του καπιταλισμού για να μπορέσει να κρύψει την πραγματικότητα.
Ακούμε συχνά αυτές τις μέρες ότι κλείσανε επιχειρήσεις και λόγω των μεταναστών έχει αλλάξει η εικόνα του «ιστορικού κέντρου». Πάνω από 150.000 επιχειρήσεις έκλεισαν εξαιτίας της κρίσης, δηλαδή λόγω της πολιτικής του κεφαλαίου. Οι τεράστιες ναυπηγικές μονάδες έβαλαν λουκέτο λόγω του πολιτικού σχεδιασμού του καπιταλισμού, αλλά και των ιδιωτικοποιήσεων. Χιλιάδες κλειστά μαγαζιά, εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, παντού φτώχεια, εξαθλίωση των συνταξιούχων, παύση της λειτουργίας των υπηρεσιών, τα συσσίτια, άστεγοι και πολλά άλλα δεν αλλάζουν την εικόνα της ιστορικής πόλης. Την αλλάζουν οι μετανάστες. Τετρακόσια ευρώ μισθός δεν αλλάζει τη διάθεση των ανθρώπων, την αλλάζει η εξαντλημένη εικόνα των μεταναστών.
Η διεθνής φήμη της Ελλάδας δεν άλλαξε, δήθεν, με την πολιτική των κυβερνήσεων, άλλαξε εξαιτίας των μεταναστών. Και να ζούσε ο Γκέμπελς και να ήταν σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης δεν θα μπορούσε να πει τίποτα παραπάνω απ’ αυτά που λένε οι «Καρατζαφέρηδες» (του ΛΑΟΣ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της Χρυσής Αυγής), που υποστηρίζουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα ενάντια στους εργάτες και εργαζόμενους, μετανάστες, αγρότες, συνταξιούχους κ.α.

ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Ως αποτέλεσμα της πολιτικής του κεφαλαίου ήδη δεκάδες χιλιάδες Έλληνες εγκατέλειψαν την πατρίδα και την οικογένειά τους και ζουν σαν μετανάστες στο εξωτερικό. Απ’ τη μία μεριά χτυπάνε τους μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα και απ’ την άλλη καταδικάζουν τους Έλληνες στη μετανάστευση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ εδώ και δύο χρόνια, σχεδόν σε καθημερινή βάση, δηλώνουν ότι οι μισθοί πρέπει να κατέβουν στο επίπεδο της Βουλγαρίας, του Μπαγκλαντές, της Τουρκίας κ.α.
Το άλλο ζήτημα είναι ότι προσπαθούν να ανεβάσουν τον πήχη στο πιο ψηλό σημείο. Οι κυρίαρχοι πάντοτε χρησιμοποιούσαν τον εθνικισμό ως το πιο ισχυρό όπλο. Ωστόσο, αυτό το σκουριασμένο και σάπιο όπλο τους χρειάζεται περισσότερο σε συνθήκες κρίσης.
Ότι και να υποστηρίζουν τα αφεντικά του συστήματος, οι μετανάστες είναι πια ένα κομμάτι της εργατικής τάξης της Ελλάδας και όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότερο, δημιουργούν μία παράδοση κοινής συμπεριφοράς, στάσης και φιλίας. Όσο είναι ειλικρινής το κεφάλαιο ενάντια στους ντόπιους εργάτες και εργαζόμενους τόσο ειλικρινής είναι ενάντια στο μεταναστευτικό ζήτημα. Μία σημαντική μερίδα των μεταναστών έχει καταλάβει ότι η θέση τους είναι δίπλα στους έλληνες συναδέλφους και πρέπει να αποτελούν ένα κομμάτι του οργανωμένου αγώνα.
ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Αναμφισβήτητα, σήμερα το ζήτημα των μεταναστών είναι πολύ πιο σημαντικό απ’ όσο ήταν χτες. Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να χρησιμοποιήσουν τους μετανάστες ως μία δύναμη απειλής ενάντια στους έλληνες εργάτες και εργαζόμενους. Γι’ αυτό χρειάζεται μία πολλή σαφής στάση και ενωτική πολιτική με τον κύριο όγκο των εργαζομένων. Εδώ και πολλά χρόνια, η αστική τάξη έβλεπε τους μετανάστες ως έναν στρατό φτηνής εργασίας. Αλλά και τα συνδικάτα που ακολούθησαν το δρόμο του συμβιβασμού και της συνεργασίας με την αστική τάξη δεν έκαναν τίποτα ουσιαστικό, πέρα απ’ τα λόγια της τάχα συμπαράστασης.
Όμως, ήδη αποδείχτηκε, ότι οι εργάτες και εργαζόμενοι σ’ αυτό το ζήτημα πρέπει να έχουν μία ξεκάθαρη στάση. Σε πάρα πολλούς κλάδους η συμμετοχή των μεταναστών στον αγώνα έχει καθοριστική σημασία. Φυσικά αυτό είναι θέμα μιας άλλης συζήτησης, όμως το σίγουρο είναι ότι οι μετανάστες πρέπει να ενταχθούν εκεί που ανήκουν. 
  * Ανταποκριτής στην Αθήνα της ημερήσιας τουρκικής εφημερίδας Εβρενσέλ.
http://www.prin.gr

Η δύναμη του λαού μπορεί να γκρεμίσει τα σιδερόφραχτα κάστρα της εξουσίας

Οι παρελάσεις για την 25η Μαρτίου ολοκληρώνονται, με μια ακόμα ήττα του μαύρου μετώπου κυβέρνησης- Ε.Ε.- ΔΝΤ. Η δοτή κυβέρνηση των τραπεζιτών και των τοκογλύφων έκανε όλη την Ελλάδα οχυρωμένο κάστρο για να αποκλείσει την έκφραση της οργής και της διαμαρτυρίας των εργαζομένων και της νεολαίας. Οι εκπρόσωποι της νέας τυραννίας και της Ιεράς Συμμαχίας του 21ου αιώνα, όπου δεν φοβήθηκαν να παρουσιαστούν, παρακολούθησαν τις παρελάσεις με μοναδική συντροφιά τις δυνάμεις της αστυνομίας, θυμίζοντας μισητούς αυτοκράτορες ή γερμανικά στρατεύματα στην κατεχόμενη Αθήνα.
Προκαλούν οργή, γέλια ή κλάματα οι δηλώσεις των θλιβερών κυβερνητικών εκπροσώπων, με τον τραπεζίτη πρωθυπουργό που αλυσοδένει την κοινωνία στα συμφέροντα του κεφαλαίου, να υποστηρίζει ότι η επανάσταση του 1821 … δείχνει το δρόμο για την τωρινή «ανόρθωση» της οικονομίας, ενώ ο κ Αβραμόπουλος απορούσε γιατί δεν παρακολούθησε όλος ο λαός τη «θαυμάσια» παρέλαση. Δεν κατάλαβε ότι εκτός από τη κυβερνητική εξουσία και τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, ήταν μόνος; Ο λαός βρισκόταν αλλού. Βρισκόταν απέναντι από τις δυνάμεις της αστυνομίας, διεκδικώντας να μετατρέψει τις παρελάσεις σε περήφανες διαδηλώσεις οργής. Για άλλη μια φορά, η μαχόμενη κοινωνία βρισκόταν στους δρόμους, αψηφώντας το κλίμα πρωτοφανούς αστυνομοκρατίας, τρομοκρατίας και προβοκάτσιας, που διαμόρφωναν εδώ και μέρες τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Ήταν σαφές εξ αρχής ότι ο στόχος τους ήταν να φοβίσουν τους πολίτες ώστε να μη διαδηλώσουν. Δυστυχώς και τα δύο μεγάλα κόμματα της Αριστεράς, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξαν το δρόμο της αποχής και της καταγγελίας, υποτάχθηκαν στο κλίμα που ήθελαν οι κυρίαρχοι να επιβληθεί και απουσίασαν από μια μεγάλη μάχη του λαϊκού κινήματος.
Αποδείχτηκε περίτρανα ότι και τα πιο αυταρχικά μέτρα καταστολής είναι ανίκανα να εμποδίσουν το αποφασισμένο και οργανωμένο κίνημα της νεολαίας και των εργαζομένων. Δεν υπήρξε γωνιά της Ελλάδας που να μην έγιναν διαμαρτυρίες και αποδοκιμασίες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι παρελάσεις ακυρώθηκαν ή δεν συμμετείχαν οι «επίσημοι» από φόβο. Σε ορισμένες περιπτώσεις η μαζικότητα και η μαχητικότητα ήταν τεράστια και οδήγησε σε ακύρωση της παρέλασης και λαϊκή διαδήλωση, όπως στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ σε πολλές πόλεις οι πολίτες έσπασαν τον κλοιό της αστυνομίας και έκαναν τις παρελάσεις - μαχητικές πορείες, όπως στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στα Χανιά, στην Ξάνθη, στον Πειραιά, στη Νέα Σμύρνη, στο Περιστέρι, στου Ζωγράφου, και αλλού. Μάλιστα η δυναμική της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης έδωσε ώθηση και θάρρος, σπάζοντας τον επιβαλλόμενο τρόμο, έτσι που εκατοντάδες και χιλιάδες να κατεβαίνουν στο δρόμο κατά τη διάρκεια της ημέρας, βλέποντας ότι το λαϊκό κίνημα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.
Μοναδικό στήριγμα της νέας χούντας ο κρατικός αυταρχισμός. Είναι εκατοντάδες οι προσαγωγές που έγιναν αναίτια σε όλη τη χώρα. Σε ορισμένες πόλεις, όπως τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Βέροια και βεβαίως το κέντρο της Αθήνας, ολόκληρες ομάδες διαδηλωτών οδηγούνταν στα αστυνομικά τμήματα. Στη Λάρισα, η βίαιη επίθεση της αστυνομίας συνοδεύτηκε από τρείς συλλήψεις και ένα σοβαρό τραυματισμό αγωνίστριας. Αντίστοιχο το κλίμα στην Κοζάνη, την Κομοτηνή, σχεδόν σε όλες τις πόλεις της χώρας.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αισθάνεται περήφανη που έδωσε αυτή τη μάχη, πλάι σε δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, πλάι στο εργατικό, φοιτητικό, μαθητικό και νεολαιίστικο κίνημα. Οι αγωνιστές της βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή χωρίς δισταγμό, παρά τις προσαγωγές, τις προκλήσεις και τις επιθέσεις της αστυνομίας.
Σε όλο αυτόν τον κόσμο που διαδήλωσε, αλλά και σε όλους τους πληττόμενους εργαζόμενους απευθύνουμε ξανά κάλεσμα ενότητας και αγώνα για την επόμενη μέρα, που πρέπει να μας βρει ακόμα πιο αποφασισμένους και μαχητικούς ενάντια στην  καταστροφή που φέρνουν κυβέρνηση- Ε.Ε.- ΔΝΤ. Σε αυτό το δρόμο καλούμε τις δυνάμεις της Αριστεράς να συμβάλλουν, υπερβαίνοντας τους φόβους και την αμηχανία.  
Η μέρα που δειλά ξημερώνει θα είναι δική μας.  
Μερικά βίντεο από τη σημερινή μέρα:








240 εκατομμύρια για στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών την ώρα που κλείνουν νοσοκομεία και εργοστάσια!


    Ο αυταρχικός κατήφορος της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ με τις πλάτες της ακροδεξιάς δεν έχει τέλος. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρυσοχοίδης συγκάλεσε σύσκεψη με τους περιφερειάρχες της χώρας για να τους ανακοινώσει ότι σε κάθε περιφέρεια θα δημιουργηθούν τρία στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, συνολικά τριάντα σε όλη τη χώρα. Έδωσε τελεσίγραφο μίας βδομάδας να αποδεχτούν τα περιφερειακά συμβούλια, διαφορετικά θα προωθήσει πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
    Η προσπάθεια του να ντύσει με αναπτυξιακό μανδύα αυτή την άθλια ρατσιστική επιλογή, ότι τάχα θα απορροφήσει κονδύλια 240 εκατομμυρίων ευρώ και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας δεν πείθουν κανένα. Σε περιοχές ρημαγμένες από τη κρίση, όπου κλείνουν εργοστάσια, ακόμη και νοσοκομεία με τις συγχωνεύσεις σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν φυλακές μεταναστών!
    Πρόκειται για πολιτική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δύναται να χρηματοδοτήσει και τα Στρατόπεδα, εάν θεωρηθούν «επιλέξιμα», δηλαδή σωστά καμωμένα.     Η αποκρουστική Ευρώπη - φρούριο κόβει με το μαχαίρι τις κοινωνικές δαπάνες, αλλά ενισχύει την κατασκευή στρατοπέδων συγκέντρωσης για μετανάστες.
    Η βαθιά αντιδραστική συνεργασία ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ακροδεξιών κομμάτων παίζει το χαρτί του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, για να αποπροσανατολίσουν την οργή του κόσμου από την άθλια αντιλαϊκή πολιτική των μνημονίων και της επίθεσης του κεφαλαίου. Μια οργή, που ξεχείλισε ξανά στις παρελάσεις της 25ης Μάρτη.
    Ο συντηρητικός κατήφορος με την ένταση της τρομοκρατίας και της καταστολής, την επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, την επίθεση στο πανεπιστημιακό άσυλο είναι βήμα για τη θωράκιση της κυρίαρχης τάξης, σε συνθήκες κρίσης και πανικού μπροστά στη ογκούμενη λαϊκή και εργατική αντίσταση.
  
 Αυτές οι πολιτικές της καταστολής και του ρατσισμού είναι βούτυρο στο ψωμί των κάθε είδους ακροδεξιών και φασιστικών ομάδων όπως της Χρυσής Αυγής, που καραδοκούν να αξιοποιήσουν το κλίμα φόβου και τις επιθέσεις κατά των μεταναστών της συγκυβέρνησης.
    Οι μετανάστες είναι μέρος της ίδιας εργατικής τάξης, και υπόκεινται άγρια εκμετάλλευση και καταπίεση για χάρη των κερδών των καπιταλιστών. Η διάσπαση ωφελεί τις κυβερνήσεις και τα αφεντικά, είναι μέρος της συνολικής επίθεσης κατά των εργαζομένων, και για αυτό σήμερα πρέπει να πούμε ένα μεγάλο όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις επιχειρήσεις σκούπα της ΕΛΑΣ.
    Δεν είναι δουλειά των εκλεγμένων περιφερειακών και δημοτικών αρχών να νομιμοποιήσουν την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης. Αντίθετα, πρέπει να διεκδικήσουν όλους εκείνους τους πόρους που τους στερεί η κυβέρνησης και θα μπορούσαν να τους διαθέσουν για ανάπτυξη των προγραμμάτων πρόνοιας και στήριξης του λαού.
    Κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης δεν χρειαζόμαστε, χώρους φιλοξενίας για άστεγους, φτωχούς και μετανάστες είναι αυτό που έχουμε ανάγκη. Να πάρουν πίσω τα μέτρα φτώχειας και τα Μνημόνια, να σταματήσουν τις επιθέσεις στις δημοκρατικές ελευθερίες, να δώσουν πίσω τα κλεμμένα, να ανοίξουν τα κλειστά εργοστάσια και να νομιμοποιήσουν τους μετανάστες.
    Να βάλουμε φρένο στην προεκλογική εκστρατεία φόβου και ρατσισμού!

Το Γραφείο Τύπου

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Συμπαράσταση στον αγώνα των ναυτεργατών


Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των ναυτεργατών για την σωτηρία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, του ΝΑΤ και του Οίκου του Ναύτη. 
Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στηρίζει με το πιο αδίστακτο και αντιδημοκρατικό τρόπο τα συμφέροντας των εφοπλιστών διατηρώντας το καθεστώς επιστράτευσης των ναυτεργατών επ΄ αόριστο. Είναι πρόκληση η τάξη των εφοπλιστών που δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ φορολογία να απειλεί με απολύσεις, να ζητάει διάλυση των συνδικάτων των ναυτεργατών, να εκβιάζει με την πείνα ώστε να επιβάλει μισθούς πείνας και επιδόματα φιλανθρωπίας αντί για κοινωνική ασφάλιση. Έχουν θέσει μάλιστα ζήτημα συνθέσεων πληρωμάτων, κατάργησης της υποχρεωτικής ετήσιας δρομολόγησης των πλοίων όπως και της 12μηνης υποχρεωτικής απασχόλησης του πληρώματος. Ας το πούνε οι εφοπλιστές με το όνομα του: «να δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας του μεσαίωνα οι ναυτεργάτες, να κινδυνεύουν οι νησιώτες, να πληρώνουν ακριβά εισιτήρια.» Μετά από αυτά πάει πολύ να επικαλούνται την αγανάκτηση των νησιωτών απέναντι στους απεργούς που δίνουν τη μάχη για όλους. Αυτή είναι η ανάπτυξη που υπόσχονται κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ, γι' αυτό πρέπει να ανατραπούν.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει απεργοσπαστικού μηχανισμούς θα πέσει στο κενό με την αποφασιστικής στήριξη όλου του εργατικού κινήματος.
Η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμμαχία έστρεψαν τα βέλη τους κατά της αριστεράς μιλώντας για «εγκλήματα της αριστεράς κατά των επιχειρηματιών» . Πάει πολύ να μιλάνε για εγκλήματα οι φίλοι των εφοπλιστών που τους έκαναν πλάτες ακόμη και για τα ναυάγια που έστειλαν στον υγρό τάφο εκατοντάδες οικογένειες.Τη κρίση να πληρώσουν οι καπιταλιστές που τη δημιουργούν και όχι οι εργαζόμενοι με θυσίες ώστε να ξεπληρωθούν τα χρέη προς τους Τραπεζίτες. Στους εκβιασμούς του Παπαδήμου, της ΕΕ, του ΔΝΤ και των εφοπλιστών απαντάμε διεκδικώντας αντί για τα σαπιοκάραβα, δημόσιες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, για να έχουμε ασφαλή, φιλική στο περιβάλλον και γρήγορη συγκοινωνία με αξιοπρεπή δουλειά για τους εργαζόμενους. 
Καλούμε τους εργαζόμενους, τους κατοίκους των νησιών, όλο το λαό, να συμπαρασταθούν στην πάλη των ναυτεργατών. Να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη για φτηνές, ασφαλείς και ποιοτικές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες για το λαό και τις ανάγκες των κατοίκων.

Όλα τα άρθρα μας